Another day in paradise! De roze woensdag waas is gaan liggen en we maken ons op voor Duurzame Donderdag. Alle andere Vierdaagsefeesten-dagen zijn vanzelfsprekend net zo duurzaam, maar op deze Duurzame Donderdag zetten we graag een aantal groene concepten in het zonnetje. En die laatste is wederom volop aanwezig!

Een wandeling door het park – Rondje Stad 16 kilometer       
Naast de terrassen, kades, nisjes en pleinen is het tijdens Vierdaagsefeesten ook volop genieten geblazen in een van de lommerrijke parken. Of je nou van jazz, dance, rock of hiphop houdt; voor elk genre is wel een plekje in een park gereserveerd. En uiteraard voor lokaal talent! Zo zagen we in Otis Park de lokale talenten Willy Vetsap, Kika Sprangers en het Jimmi Hueting Trio, zinderde het Valkhofpark tijdens het Valkhof Festival met Juneville, Jordi Repkes en Jo Goes Hunting en werd het Hunnerpark omgetoverd tot een grote dansvloer met optredens van Roscovitsch, Odin en Cirino Brown.

Smakelijk feesten!
Vierdaagsefeesten staat bekend om de vele optredens, theaters, concerten en dampende dansfuiven. Maar ook de menselijke motor moet regelmatig worden voorzien van nieuwe brandstof. Zin in iets lekkers? Eet. Het leven kan zo simpel zijn. Vierdaagsefeesten is één groot foodparadijs, want onze stad staat bomvol foodcourts die de bezoekers voorzien van lekker, gezond en verantwoord eten. Van SMKMRKT tot Ramblas; in Nijmegen kun je letterlijk de hele wereld proeven. Met zoveel lekkers in de stad doen je smaakpapillen letterlijk een vreugdedansje. Bij het Labyrinth schuif je aan voor de lekkerste hapjes, snacks en hors-d’oeuvres, Festival op het Eiland serveert heerlijke Libanese lekkernijen, op de Ramblas lacht het bestek je tegenmoet en op de Kaaij kun je met een gerust hart een complete familie lege magen meenemen. En waar wij dan weer heel vrolijk van worden; er wordt steeds meer gezond en duurzaam gekookt! In plaats van Peruaanse paprika’s en bananen uit Brazilië, worden pompoenen uit Puiflijk en aardappelen uit Afferden gebruikt. Lekker lokaal en altijd fresh.

Een frisse wind voor Nijmegen

Omdat we graag in 2069 de 100e editie van Vierdaagsefeesten willen vieren, doen we er alles aan om de impact op het milieu zoveel mogelijk te verkleinen door een duurzaam feest te organiseren, nu en in de toekomst. Daarom zetten we op alle vlakken in op duurzaamheid. Je zult wel denken ‘waar las ik deze zin eerder? Precies! In het persbericht van gisteren! Maar de boodschap is nu anders: tijdens Vierdaagsefeesten is een grootschalig publieksonderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor het plaatsen van windmolens. In plaats van het voorstellen van locaties, vroegen we onze bezoekers om locaties aan te wijzen. 400 mensen is de vraag gesteld: ‘waar in Nijmegen moet volgens jou een windmolenpark komen?’ Wethouder Harriët Tiemens maakte op deze Duurzame Donderdag bekend wat volgens Vierdaagsefeestenbezoekers de meest geschikte plek is voor een windmolenpark. And the winner is… Industrieterrein Kerkenbos langs de A73. Gevolgd door De Grift en de Berendonck. Doe maar duurzaam!

Winnaar ‘meest duurzame Vierdaagsefeestenconcept 2016’                       

Ook ontzettend groen is ons wedstrijdje om de award ‘meest duurzame Vierdaagsefeestenconcept 2016’. Elk jaar wordt de Vierdaagsefeestenbezoekers gevraagd wat zij het meest duurzame concept vinden rondom ons evenement. Er werd gestemd via de website partyintothefuture.nl, het online duurzaamheidsplatform van Vierdaagsefeesten. In 2016 gaat de award naar Orange Nanotech uit Heiloo. Zij ontwikkelden de ‘Peeback Coating’, een onzichtbare coating die op muren kan worden aangebracht zodat deze niet meer aangetast kunnen worden door de wildplassers. Het bijkomende positieve effect is dat de urine ‘terugkaatst’ waardoor ook het wildplassen ontmoedigd wordt en er vanzelfsprekend geen last meer is van urinegeur. Wethouder Harriët Tiemens benadrukte het belang van innovaties als deze. ‘Voor bewoners én voor bezoekers is het belang van een goede samenwerking met partners en gemeente op het gebied van duurzaamheid groot, en doorontwikkeling is daarbij belangrijk’. Dit jaar is de coating aangebracht op twee locaties in het centrum van Nijmegen. Het concept wordt tijdens Vierdaagsefeesten nog verder ontwikkeld en meer muren zullen worden voorzien van deze coating.

Vierdaagsefeesten = Dr. Love
Dat daten tegenwoordig niet meer is zoals het vroeger was, blijkt maar weer op ons feestje. Goodbye brommers kieken, Hello speeddaten! Vierdaagsefeesten zorgde ervoor dat Robert ten Brink de rest van het jaar vrij kan nemen, want we ontpopten ons afgelopen maandag tot ware Dr. Love. In samenwerking met Relatieplanet vestigden we met 661 dates het wereldrecord Speeddaten voor The Guinness Book of Records. En wees gerust, de dates zijn officieel geteld door de notaris. Onder de 661 dates zijn 829 matches, dus sommige speeddaters hebben zelfs dubbel kans! Robert zal trots op ons zijn. Alleen daar doen we het al voor.

Dag 7; wat ’n week weer en wat vloog ‘ie voorbij…

Dag 6 was wederom een dagje rustig blijven voor gevorderden, want de zon bleek nog steeds onze BFF. Gratis tip: een van de leukste manieren om Vierdaagsefeesten te beleven is door gewoon een beetje rond te lopen en te lachen naar je mederondlopers. En dat kan nog één hele dag: dag 7. Geniet voor de laatste keer alsof je leven ervan afhangt, want daarna is het finito; klaar met de pret!

Bezoekersaantallen
zaterdag 16 juli 2016 190.000
zondag 17 juli 2016 230.000
maandag 18 juli 2016 180.000
dinsdag 19 juli 2016 180.000
woensdag 20 juli 2016 240.000
donderdag 21 juli 2016 245.000

Voorlopig totaal zaterdag tot en met donderdag 2016: 1.255.000 bezoekers

Eindtotaal zaterdag tot en met vrijdag 2015: 1.508.500 bezoekers

Foto gemaakt door: Mathijs Hanenkamp