Van 16 t/m 22 juli is het zover de 100e Nijmeegse Vierdaagse marsen en de 47e vierdaagse feesten! De politie is al sinds jaar en dag verbonden aan dit bijzondere evenement. Samen met de gemeente, organisatie en de andere hulpdiensten, doen zij er alles aan om ervoor te zorgen dat de wandelmarsen zonder problemen verlopen en dat de feesten een feestje blijven.

De nationale politie is met ondersteuning van de marechaussee 24 uur per dag aanwezig, alert en actief. Er worden ondermeer motoragenten, agenten op mountainbikes, agenten te paard en hondengeleiders ingezet. De aanwezige agenten werken vanuit meerdere mobiele politieposten (een kantoorunit) verspreid over het centrum, zoals de Molenstraat en het Stationsplein en houden van daaruit voetsurveillances. Het publiek kan zo snel hulp krijgen en veel zaken kunnen ter plekke worden afgehandeld.

Crowdcontrol
Een belangrijke taak van de politie is het zogeheten ‘Crowdcontrol’: het reguleren van de publieksstromen. Hiervoor worden verschillende middelen zoals camera’s, lichtkranten en het Twitteraccount @vierdaagsefeest ingezet. Op deze manier kunnen bezoekers snel worden geïnformeerd op het moment dat het ergens erg druk wordt, er bijvoorbeeld zakkenrollers actief zijn of in het geval van een calamiteit. Een groot aantal agenten, afkomstig uit het hele land, houdt zich, samen met vrijwilligers, bezig met de begeleiding van de wandelmarsen. Zij zorgen voor een goede (verkeers)doorstroming en zijn aanspreekbaar voor het publiek.

Altijd alert
Daarnaast handhaven alle aanwezige agenten de openbare orde en grijpen in waar nodig. Mensen die proberen het feestje of de marsen te verstoren worden aangepakt. De politie vindt het belangrijk dat iedereen na afloop weer veilig thuis komt. In Nijmegen en omgeving worden dagelijks op wisselende tijden en locaties alcoholcontroles gehouden. Tenslotte; de politie is continu alert en treft zichtbare en onzichtbare maatregelen om het evenement veilig en ongestoord te laten verlopen.