De vierde en laatste Ereronde start vanmiddag om 17.00 uur vanaf de Wedren. 25 wandelaars lopen het 50 kilometer parcours van de laatste Vierdaagsedag, de Dag van Cuijk. Om 02.30 uur wordt de groep terugverwacht. Na een korte rust starten ze vervolgens, gelijk met de overige deelnemers, opnieuw aan de Dag van Cuijk.

De Ereronde wordt gelopen door in totaal 100 wandelaars, iedere wandeldag 25 deelnemers. Voor 75 van hen geldt dat zij, bij succesvolle deelname, binnen maximaal 36 uur 150 of 160 kilometer lopen: zij starten ’s morgens aan hun gewone wandeldag (50 of 55 km), finishen ´s middags op de Wedren, starten vervolgens aan hun Ereronde (50 km) om na terugkomst weer op pad te gaan aan de volgende gewone wandeldag (50 of 55 km). De deelnemers van de eerste groep startten afgelopen maandag. Zij hadden toen nog geen wandeldag achter de rug.

Appeltaart

Na drie Ereronden zijn acht van de 75 deelnemers uitgevallen of niet gestart. Twee van hen zijn uitgevallen tijdens hun Ereronde, drie tijdens de reguliere Vierdaagse en drie zijn er niet gestart aan de Ereronde. Van die acht blijven vijf deelnemers wel meedoen aan de Vierdaagse. De derde Ereronde, ‘de Nacht van Groesbeek’, telde afgelopen nacht één uitvaller. Bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek werden de lopers feestelijk met appeltaart onthaald door directeur Wiel Lenders.

De laatste groep bestaat uit 25 zeer ervaren langeafstandslopers. Op de wandel-cv’s van de mannen en vrouwen staan intensieve tochten in binnen- en buitenland, zoals 80 kilometer lange Kennedymarsen, georganiseerde tochten als Amsterdam-Tilburg (125 kilometer), Nijmegen-Rotterdam (160 kilometer), 100 Engelse Mijl binnen 24 uur, de Bossche 100, de 100 kilometer Dodentocht en bijvoorbeeld de 485 kilometer lange Colmar-Tilburg.

Met het pontje

Bij Cuijk maken zij vannacht geen gebruik van de pontonbrug. Zij steken de Maas over met een speciaal voor hen op dat tijdstip varend pontje. De pontonbrug is dan namelijk na de traditionele en feestelijke proefsluiting weer weggehaald om, zoals gebruikelijk, op een later tijdstip definitief voor het wandellegioen te worden geplaatst.

De Ereronde is één van de ‘extra’s’ ter gelegenheid van de 100ste Vierdaagse en wordt iedere wandeldag gelopen. Elke dag door een andere groep van 25 geselecteerde wandelaars. De in totaal 100 wandelaars lopen de 100ste editie dus 100 kilometer. Sommigen lopen overdag zelfs de 55 kilometer. Met de extra ronde benadrukken Stichting DE 4DAAGSE en Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) het sportieve karakter van de Vierdaagse.