Waardering voor Nijmeegse podia

Een ruime meerderheid van de bezoekers is tevreden over de Nijmeegse podia De Vereeniging, Stadsschouwburg, LUX, Doornroosje, Merleyn en Lindenberg Theater. Dat blijkt uit het publieksonderzoek dat de gemeente Nijmegen samen met de gesubsidieerde podia voor de vierde keer uitvoerde.

Tevredenheid over aanbod en accommodatie

Tussen de 75 en 93 procent van de bezoekers is tevreden over de kwaliteit, diversiteit en omvang van het aanbod. De waardering voor de accommodatie van de podia ligt zelfs nog hoger: tussen de 91 en 97 procent van de bezoekers is daar tevreden over. Bezoekers zijn positiever over het nieuwe Doornroosje dan over de oude vestiging. En ook de verbouwing van De Vereeniging in 2015 heeft geleid tot een toegenomen tevredenheid over de accommodatie.

Wethouder Velthuis: “Het is goed als Nijmegenaren in hun eigen stad kunnen genieten van cultuur bij aantrekkelijke podia. Ik ben daarom blij dat bezoekers positief zijn en dat steeds meer mensen hun weg naar de podia weten te vinden. Voor de komende jaren is het een uitdaging om een nog breder publiek te bereiken dat niet vanzelfsprekend de weg vindt naar een theater of concert. Wat het onderzoek ook laat zien, is  dat ‘beleven’ naast winkelen steeds belangrijker is voor bezoekers van de binnenstad. Onze podia dragen daar stevig aan bij. Investeren in podia levert ook een financiële impuls op in de rest van de stad.”

Toename bezoekers

Na de daling van het aantal podiumbezoekers in de jaren van de economische crisis, is het aantal vanaf 2013 weer aan het stijgen. In 2015 was het totaal aantal bezoeken aan de Nijmeegse podia 18% hoger dan in 2013. Die sterke groei heeft onder meer te maken met het nieuwe Doornroosje, dat in 2015 meer dan twee keer zo veel bezoekers trok als de oude vestiging in 2013. Net als bij de voorgaande metingen blijkt overigens dat alle podia relatief veel hoger opgeleiden trekken. Het percentage lager en middelbaar opgeleiden onder de bezoekers van de Stadsschouwburg is hoger dan bij de andere podia (26% tegenover 6 tot 18% bij de andere podia).

Uitgaven fors gestegen

De bestedingen van de bezoekers in de stad zijn toegenomen. De podiumbezoekers zijn daarom ook belangrijk voor de binnenstad. Jaarlijks geven de bezoekers van de podia naar schatting 7,9 miljoen euro in de stad uit (exclusief de uitgaven in de podia). Dat is meer dan anderhalf keer de het geraamde bedrag in 2011 (5,1 miljoen euro). Op 7 juni om 16.30 uur wordt het publieksonderzoek aan de podia en belangstellenden gepresenteerd bij De Vereeniging.

Het onderzoek is terug te vinden op de website: www2.nijmegen.nl.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.