Start bouw derde woongemeenschap voor Talis in Waalsprong

Vrijdag werd de start van de bouw van Villa Sterappel in Lent gevierd: een gebouw bestaande uit negen duurzame, sociale huurwoningen. Het is alweer de derde woongemeenschap die samen met woningcorporatie Talis en andere partijen tot een goed en haalbaar nieuwbouwplan komt. Begin 2017 wordt de villa opgeleverd. De nieuwbouw ligt in de wijk Plantjevlag, waar Talis eerder ook nieuwbouw voor de woongemeenschappen Iewan en Eikpunt realiseerde.

Villa Sterappel wordt gebouwd door Cuppens+ zn aannemers uit Nijmegen, in opdracht van Talis. Het ontwerp is van het Nijmeegse architectenbureau Frank Willems Architecten bna en het constructieve advies van Ingenieursburo JVZ, ook uit Nijmegen. Woningbouwvereniging Gelderland (WBVG) zorgt voor de verhuur en stelt de Vereniging Villa Sterappel in de gelegenheid om veel in het beheer zelf te doen. Zo is de vereniging zelf verantwoordelijk voor het vinden van bewoners.

Bewoners

De toekomstige bewoners van het gebouw variëren in leeftijd van 18 tot 80 jaar. Zij hebben de wens samen te leven met respect voor ieders privacy. Zo heeft iedereen een eigen woonruimte en is er bijvoorbeeld een gezamenlijke tuin. Ook duurzaam wonen is een wens van de bewoners. Vanuit deze wensen, hebben de bewoners partijen benaderd om hier invulling aan te geven.

De indeling

In Villa Sterappel komt tevens een logeerkamer met een badkamer. Daarnaast wordt een  voorhuis gerealiseerd met een grote gemeenschappelijke ontmoetingsruimte en hobbyruimten. Het gebouw krijgt twee verdiepingen, het voorhuis heeft alleen een begane grond. De negen wooneenheden zijn allemaal verschillend en zoveel mogelijk ontworpen naar de wensen van de toekomstige  bewoners.

Duurzaam

Net als bij Iewan en Eikpunt domineert de houten gevel in de architectuur. Veel aandacht is besteed aan duurzaamheid, zowel qua isolatie als qua installaties. Voor de energievoorziening gaat de villa gebruik maken van aardwarmte en zonnepanelen. Volgens de berekeningen is het energiegebruik gelijk aan de energieopwekking, waardoor er per saldo “nul op de meter” staat. Veel aandacht is ook besteed aan de toepassing van onderhoudsarme materialen. Het houtwerk, inclusief de kozijnen, hoeft bijvoorbeeld niet te worden geschilderd.

Slim in de kosten

De bewoners helpen zelf ook veel mee tijdens de bouw. Op deze manier dragen zij bij aan beperking van de bouwkosten. Mede daardoor passen de duurzame energievoorzieningen binnen het budget van € 1,4 miljoen.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.