Zondag 17 april vond de vijfde editie van het BakfietsTreffen plaats. Ontwerpers, producenten en dealers uit verschillende landen presenteerden hier hun bakfietsen. Zo’n duizend bezoekers kwamen vanuit binnen- en buitenland naar de Vasim in Nijmegen om een kijkje te nemen en een proefrit te maken. De middag begon om 12.00 uur met een Bakfietsparade.

In een grote stoet reden de deelnemers vanaf de Grote Markt in het centrum van Nijmegen naar de Vasim. Jos Sluijsmans van Fietsdiensten.nl: “Iedereen uit de bakfietswereld was aanwezig. Op dit evenement kan je zowel naar de nieuwste bakfietsen kijken als uitproberen, dat maakt het levendig en dynamisch.“ Voor het eerst waren er ook bakfietsen uit Roemenië, Polen en Colombia. De primeur dit jaar was de CargoBikeXL, hiermee kun je een lading vervoeren van 500 kilogram.

Gedeputeerde Michiel Scheffer van de Provincie Gelderland was aanwezig om zich op de hoogte te stellen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van schone stadsdistributie. Gedurende de middag waren er verschillende activiteiten, zoals een voorronde van het NK Slowbiking. Hierbij gaat het erom dat je zo langzaam mogelijk een afstand van 11 meter fietst. Jasper, Jan, Ruud en Dennis kwalificeerden zich voor de finale in Rotterdam met tijden tussen de 4.57 en 6.25 minuten. Daarnaast organiseerden leerlingen van het ROC in Nijmegen diverse activiteiten voor jong en oud, waaronder een kleurwedstrijd voor kinderen en een Bakfietsrace voor volwassenen. Eten en drinken werd wederom verzorgd vanuit de drukbezochte ‘foodbikes’. Zo waren er de pizza-oven-bakfiets, Juice on Wheels, Hupsaté, Taste the Culture (Syrische lekkernijen) en andere culinaire bakfietsen.

De Bakkie Bike Cinema, een theatrale mobiele bioscoop gebouwd bovenop een antieke bakfiets zorgde voor vermaak. De dag werd vastgelegd op doek door kunstschilder Diederik Grootjans. Zaterdag 16 april vond er een succesvolle conferentie voor professionals plaats over het gebruik van fietsen voor transport en logistiek. Gerenommeerde sprekers en vertegenwoordigers uit vierentwintig landen namen hier aan deel. Bekijk hier een compilatie van het festival. Bakfietstreffen 2017 zal vanwege Velo-city 2017 waarschijnlijk plaatsvinden in juni. Houd www.bakfietstreffen.nl in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Foto gemaakt door: Remco Kroeze.