Roadbarriers Tweede Wereldoorlog geplaatst in de Waalsprong

De gemeente Nijmegen liet vrijdag 11 maart twee delen van een wegversperring uit de Tweede Wereldoorlog terugplaatsten op de Hoge Kade. Tijdens het archeologisch onderzoek kwamen de blokken tevoorschijn links en rechts van de oprit naar de Waalbrug aan de noordelijke kant van de Waal. De enorme blokken (3.35 m hoog, 2.25 dik en respectievelijk 4,5 en 5 m lang) van gewapend beton waren na de oorlog begraven, waarschijnlijk omdat het niet lukte om ze op te blazen. De twee meest aansprekende delen zijn bewaard om terug te plaatsen.

De Duitsers plaatsten in 1943 meerdere blokken  op de oprit naar de Waalbrug aan de Lentse kant. Door twee smalle openingen kon verkeer gecontroleerd de brug op en af. Tientallen inslagen van kogels en granaatscherven vertellen de heftige strijd om de Waalbrug aan het eind van de oorlog. In verslagen van geallieerde soldaten werden ze ‘roadblocks’ of ‘roadbarriers’ genoemd.

Met de terugplaatsing van de blokken komt weer een stuk van het verleden terug in de stad. De blokken vallen onmiddellijk op, liggend naast de weg naar de Waalbrug en dichtbij hun oorspronkelijke standplaats tijdens de oorlog. Wethouder Ben van Hees: “Het weer zichtbaar maken van de wegversperringen uit de oorlog zorgt ervoor dat iedereen zich de gebeurtenissen rondom de Waalbrug tijdens de oorlog beter kan voorstellen. De inslagen van de kogels en mortieren maken de harde strijd tastbaar en beleefbaar.” De plaatsing van de wegversperringen is betaald vanuit het gemeentelijke programma Verleden Verbeeld, waarin de Tweede Wereldoorlog een van de speerpunten is.

Op een later moment wordt nog een informatiebord geplaatst. Wie meer wil weten over de roadblocks en de andere vondsten uit de Tweede Wereldoorlog kan op 28 maart, bij de opening van het nieuwe Rivierpark, meelopen met een van de drie archeologierondleidingen die die middag gehouden worden. Per rondleiding is plaats voor 20 personen. Gratis kaarten kunnen die dag vanaf 12.00 uur worden opgehaald bij het infopunt in het Bastion. Kijk voor meer informatie op www.nijmegen.nl.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.