Na twee jaar hard werken is het Nijmegen gelukt om aan alle voorwaarden te voldoen voor de eervolle titel Fairtrade Gemeente. Deze internationale benaming geeft aan dat burgers, gemeente, bedrijven en organisaties in hun gemeente samen werken aan meer eerlijke handel. De jury heeft de resultaten positief beoordeeld en overhandigt eind maart de titel aan onze stad.

Met vlag en wimpel

“Het is af en toe moeilijk geweest, maar op het eind ging het snel.” vertelt Pieter de Wit, voorzitter van de werkgroep. “Nijmegen kent natuurlijk veel duurzame winkels en horeca, dus die deden gelijk mee. Maar het vinden van de juiste personen bij bedrijven en organisaties voor de inkoop van eerlijke koffie en thee viel niet altijd mee.” De landelijke organisatie liet na hun beoordeling weten dat we uiteindelijk ‘met vlag en wimpel’ zijn geslaagd en komt met veel plezier deze maand de titel overhandigen.

Lokale samenwerking

De titel Fairtrade Gemeente staat voor lokale samenwerking aan meer eerlijke handel door een groot deel van de winkels, horeca, bedrijven, organisaties, lokale overheid en inwoners. “We zijn begonnen met de cadeauwinkels en horeca, maar er is nog veel meer. Koffie, thee en chocolade zijn de bekendste producten waarbij je kunt kiezen voor de fairtrade variant en ook bananen en ananas worden steeds vaker genoemd. Maar heb je ook weleens gehoord van eerlijke kleding, telefoons of reizen?”

Fairtrade gaat verder

“We gaan door met de promotie van eerlijke handel in Nijmegen. Door de krachten te bundelen kunnen we zorgen dat nog meer inwoners fairtrade producten kunnen gebruiken. Bedrijven en organisaties kunnen zich nog steeds aansluiten, als zij eerlijke producten verkopen of inkopen. Hiermee helpen we direct mee aan het verbeteren van de leef- en werkomstandigheden voor boeren en producenten in ontwikkelingslanden,” besluit Pieter de Wit.

Fairtrade Nijmegen is een initiatief voor alle burgers, bedrijven en organisaties die eerlijke en duurzame handel belangrijk vinden. Wil je ook meedoen? Neem dan een kijkje op www.fairtradenijmegen.nl of Facebook.com.