In een open brief in de Volkskrant roepen 68 fractievoorzitters premier Mark Rutte op gemeenten te helpen met de vluchtelingenopvang. De schrijvers willen het beste voor hun gemeente en de nieuwkomers, maar schrijven te worden belemmerd door lan-delijke regelgeving. “Premier Rutte luistert te weinig naar gemeentelijke wensen om de vluchtelingenopvang beter te organiseren”, schrijven de uit het hele land afkomstige fractievoorzitters van zes landelijke en meerdere lokale politieke partijen.

Initiatiefnemer Pepijn Boekhorst (fractievoorzitter GroenLinks Nijmegen): “Het wordt de hoogste tijd dat we meer gaan merken van onze premier. In onze gemeente willen we de vluchtelingenopvang goed regelen. Dat is niet gemakkelijk, we hebben het leiderschap van premier Rutte nodig!”

Vijf concrete verzoeken

In de brief wordt premier Rutte gevraagd om meer aandacht, betere regels en meer rijksfinanciën voor de lokale vluchtelingenopvang. Concreet worden er vijf verzoeken gedaan die betrekking hebben op taalles, cursussen en opleiding voor vluchtelingen, snellere procedures en daarmee duidelijkheid, minder gesleep met vluchtelingen en leefgeld zodat ze zelf kunnen kiezen wat ze eten. Boekhorst: “Deze verzoeken zijn goed voor vluchtelingen, goed voor betrokken vrijwilligers en goed voor alle inwoners van onze gemeenten.”

Meer ondertekenaars welkom

Fractievoorzitters van gemeenteraadsfracties uit het hele land die de oproep ondersteunen, kunnen hun naam doorgeven op de website www.waarismarkrutte.nl. De letterlijke tekst van de brief is daar ook te vinden.