Kom zondag 17 januari met de gids van Het Dijkmagazijn naar de winterbomen kijken. Het is een excursie voor het hele gezin en de gids weet alles van kale bomen. Wie denkt dat bomen in de winter saai zijn, heeft het mis. Er zitten dan geen bladeren aan, maar dat maakt juist dat andere eigenschappen beter opvallen. Zonder al dat groen, zien bomen er grillig, donker en soms een beetje eng uit. Maar als je anders naar ze kijkt, zie je ook dat zij mooie vormen en prachtige kronen hebben.

Na afloop van de wandeling kunnen de deelnemers een tiental bomen ook herkennen aan hun vorm. Aan de kale bomen is goed te zien welke dieren er in en op leven. Kleine insecten onder losse schors, nesten van vogels die zichtbaar worden en vraatsporen van knagend paarden of andere hongerige dieren. Veel bomen hebben zelfs al weer knopjes voor het nieuwe seizoen. De gids kan van sommige bomen ook nog laten zien waarvoor ze gebruikt worden. Zo maak je klompen echt niet van eikenhout: dat is wel stevig, maar zal breken als je er op danst. Daarom zijn veel klompen gemaakt van wilgenhout.

Winterbomen, zondag 17 januari, 14.00-15.30 uur. Startplaats Het Dijkmagazijn, Dijk 41  Beuningen. Deelname volw. 3,50, kind 2,50. Info en evt. reserveren: hetdijkmagazijn.nl en Facebook.com.

(C) Eigen foto