Uitbuiting via werkervaringsplaatsen komt steeds vaker voor en moet een halt toe worden geroepen. Dat stelt de SP naar aanleiding van publicaties van FNV Jong en de KRO over misstanden bij starterstrajecten. Gemeenteraadslid Maarten Sweep wil dat de gemeente inventariseert in hoeverre deze praktijken in Nijmegen voorkomen.

“Het doel van werkervaringsplaatsen is dat jongeren die beginnen op de arbeidsmarkt makkelijker aan werk komen. Dat uitgangspunt steunt de SP. Maar het moet er niet toe leiden dat werkgevers voor een dubbeltje op de eerste rang gaan zitten en gekwalificeerd werk gaan onderbetalen. Dat lijkt nu veelvuldig te gebeuren. Ik wil van het stadsbestuur weten hoe het er in Nijmegen voorstaat.”

Om sneller aan een vaste baan te komen en werkervaring op te doen, kunnen recent afgestudeerden kiezen voor een betaalde leerplek bij een bedrijf. Sommige werkgevers maken daar misbruik van, zo blijkt uit het onderzoek van de FNV. Deelnemers aan leertrajecten maken melding van onderbetaling voor gekwalificeerd werk, intimidatie (‘voor jou tien anderen’) en een gebrek aan leerperspectief en doorstroomkansen. 72 procent van de werkervaringsplaatsen bieden werkzaamheden die niet verschillen van een reguliere startersfunctie, aldus het FNV-onderzoek. Toch wordt een deel van deze functies niet of nauwelijks betaald met vergoedingen van nul tot zevenhonderd euro per maand. Soms worden werkweken van 60 uur gemeld bij 32-urige contracten. Onderzoek van De Monitor (KRO) heeft aangetoond dat dit vooral binnen de GGZ en Orthopedagogiek voorkomt.

Raadslid Sweep: “Tegenover gekwalificeerd voltijds werk hoort een volwaardig salaris te staan en geen magere stagevergoeding. De tijdelijkheid van deze trajecten maakt personeel eenvoudig inwisselbaar voor hun werkgevers. Ook heeft de SP meldingen ontvangen over leertrajecten waarbij academici worden ingezet voor werk dat ver onder hun opleidingsniveau ligt. Een hoogopgeleide heeft daar weinig aan als het gaat om het opdoen van werkervaring. Daarnaast verdringt hij hiermee de laaggeschoolde werknemer, die werkloos thuiszit. Dat is voor beiden nadelig. De SP wil weten of dat ook voorkomt bij werkgevers waarmee de gemeente Nijmegen zaken doet, bijvoorbeeld via de Startersbeurs. Wij komen ook graag in contact met mensen die hiermee te maken hebben gehad. Zij kunnen bij de SP terecht met hun verhaal via nijmegen@sp.nl.”