Het muZIEum, het enige museum in Nederland waar je in levenden lijve zelf kunt ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn, heeft in 2015 een recordaantal bezoekers ontvangen. Afgelopen jaar lieten 37.500 bezoekers zich door visueel beperkte gidsen rondleiden. In 2015 ontving het muZIEum sinds de opening haar 100.000ste bezoeker.

Niet alleen de bezoekersaantallen, maar ook het muZIEum zelf groeit. Zo werd afgelopen jaar de nieuwe virtual reality tour Expeditie ribbelroute gelanceerd en riep de ANWB het muZIEum uit tot ‘Leukste uitje van Gelderland 2015’. Het muZIEum blijft volop in ontwikkeling en zal haar bezoekers in de loop van 2016 nog meer bijzondere ervaringen kunnen bieden. 

Nu ook naar buiten met het muZIEum

Het muZIEum verwelkomt veel schoolklassen, waarvoor een educatief programma beschikbaar is. Ook mensen uit het bedrijfsleven laten zich inspireren tijdens bedrijfsuitjes of teamtrainingen. Het grootste aandeel wordt gevormd door de particulieren: vriendengroepen, ouders met kinderen, etc. In alle schoolvakanties organiseert het muZIEum voor kinderen een speciaal programma. In het muZIEum kunnen bezoekers op verscheidene manieren een kijkje nemen in de wereld van blinden en slechtzienden. In de twee donkerbelevingen in de Stadsschouwburg in Nijmegen, waar het muZIEum is gevestigd, is het aardedonker.

Bezoekers worden rondgeleid in het dagelijks leven van iemand met een visuele beperking of ervaren hoe het is zonder zicht op vakantie te gaan. Deze tweede donkerbeleving is recentelijk geheel vernieuwd. Bezoekers wanen zich tijdens de rondleiding in het tot de verbeelding sprekende Azië. Daarnaast lanceerde het muZIEum in oktober 2015 Expeditie ribbelroute, een nieuwe buitenbeleving die in het centrum van Nijmegen plaatsvindt. Door een virtualrealitybril ervaren bezoekers zelf verschillende vormen van slechtziendheid terwijl ze rondgeleid worden door een gids met een visuele beperking die onderweg over zijn of haar leven vertelt.

Volop in beweging

Het muZIEum bestaat sinds 2012 en maakt ieder jaar een groei door. Er werken momenteel zo’n 40 blinde en slechtziende medewerkers. De nieuwe virtualrealitybrillen vormen een uitstekende aanvulling op de programma’s voor de zakelijke dienstverlening en scholen. Plannen voor verdere uitbreiding zijn volop in ontwikkeling wat tot meer werkgelegenheid voor blinden en slechtzienden zal leiden en tegelijk een aanvulling is op de beleving voor bezoekers. Zij waarderen alle nieuwe ontwikkelingen: het muZIEum werd door de ANWB uitgeroepen tot ‘Leukste uitje van Gelderland 2015’. Momenteel is het muZIEum voor de vierde keer genomineerd.

Foto: muZIEum