Zeven dagen lang zamelde Omroep Gelderland producten in de voor de 17 Gelderse voedselbanken waar ruim 11.000  Gelderlanders van moeten leven. Met de actie ‘Samen voor de Voedselbank zijn dit jaar ruim een ton producten ingezameld met een waarde van € 148.368,50.

Giften

De Coop supermarkten vormden de 78 inzamelpunten voor deze actie in de provincie waar particulieren en verenigingen hun steentje bij konden dragen. Gelderse bedrijven zoals Arla, Heinz, Go-Tan Nestlé hebben grote aantallen producten gedoneerd. Ook streekproducten zoals Doesburgse Mosterd, Koffie van Koffiebranderij Hesselink en pannenkoekenmeel van de Witte Molen komen in de pakketten. De vrijetijdssector heef zich ingezet door vrijkaarten weg te geven in ruil voor producten. Zelfs een Huiskamerconcert als inzet voor pakken rijst.

Vrijwilligers uit Eritrea

De inzamelactie en het sorteren van de producten werd geheel door vrijwilligers gedragen. Ook vijf vluchtelingen uit Eritrea die in de Koepel in Arnhem verblijven hebben ook enkele dagen geholpen met sorteren van producten.

Leven als een voedselbankgebruiker

Verslaggever Reinier Vermeer vlogde een week lang over zijn leven als voedselbankgebruiker “Ik vond het zwaar en ik schaamde me er voor om overal naar het goedkoopste te vragen”. Verder vertelde Reinier: ”Normaal als ik trek heb doe ik de kast open, maar nu was ik de hele dag bezig met wat ik zou gaan eten”.  Voedingsdeskundige Inge Lukassen gaf aan dat Reinier ongezond heeft geleefd en gedurende de week dagelijks 600 Kcal te kort kwam. Deze actie maakt onderdeel uit van de landelijke actie van de regionale omroepen. De deelnemende regionale omroepen hebben in totaal 2,8 miljoen euro aan goederen opgehaald. Dat is een record. Dezelfde actie leverde vorig jaar 2,4 miljoen op. Meer informatie op www.voedselbank.gld.nl.