Ook dit jaar komt Omroep Gelderland weer in actie voor tienduizenden mensen, die in Gelderland afhankelijk zijn van de voedselbank. De 17 Gelderse voedselbanken bieden steun in de vorm van voedselpakketten, maar hebben ook te maken met steeds minder aanvoer van producten.

De gemeenten Beuningen, Druten, Heumen, Groesbeek, Nijmegen en Wijchen houden daarom samen met ARN en Dar ook een inzamelactie van 14 t/m 18 december. Inwoners die op de inzamelpunten van deze actie voedsel inleveren helpen niet alleen een ander en voorkomen voedselverspilling. Ook ontvangen zij als bedankje een gft-afvalbakje om hun gft-afval gemakkelijker te scheiden.

Voorkom voedselverspilling en help een ander

De actie heeft twee doelen: laten zien hoe je voedselverspilling voorkomt en ook nodigt de actie uit om een ander te helpen. Voorkom voedselverspilling, eten is om op te eten. Kook op maat en gooi voedsel niet weg. Heb je toch nog keukenafval over? Scheid dit dan goed. Kijk! Afval=grondstof. Dat geldt ook voor keukenafval. Dit wordt weer gebruikt als compost of groengas.

Hoe kunnen inwoners helpen?

Inwoners kunnen hun keukenkastje eens leeg maken of iets extra’s kopen als zij boodschappen doen. Ze kunnen houdbaar voedsel ook doneren bij een van de inzamelpunten van de actie of de inzamelpunten van de voedselbanken in de regio. Help een ander niet alleen met de feestdagen, maar het hele jaar door. De inzamelpunten van de voedselbanken kunnen het hele jaar door voedsel goed gebruiken! Meer informatie zoals locaties op www.voedselbanken.nl.

Inleveraars krijgen als bedankje een gft-afvalbakje cadeau (wacht niet te lang, op=op!) en maken door deel te nemen aan de actie, kans op een rondleiding bij ARN. Dit is de regionale afvalenergiecentrale, waar onder andere het gft-afval uit onze regio wordt verwerkt tot compost en groengas. In het kader van deze inzamelactie maken afnemers van de voedselbanken in de regio kans op een diner voor twee bij een duurzaam restaurant in de regio.

Inzamelpunten
Voor de inzamelactie zijn er inzamelpunten op onder andere gemeentehuizen in de regio. Bij de inzamelpunten kunnen inwoners houdbaar voedsel inleveren. Niet al het voedsel is geschikt om langere tijd in pakketten te stoppen. Daarom is er een boodschappenlijst opgesteld. Kijk voor de inzamelpunten, openingstijden, boodschappenlijst en andere informatie op www.dar.nl.