Vrijdag 11 december heeft de bouw van beschermde woonvorm Campanula in Lent het hoogste punt bereikt. In juni van dit jaar startte de bouw en nog geen 6 maanden later kan het dak worden aangebracht. Volgens planning zijn de 32 appartementen in de zomer van 2016 klaar. Woningcorporatie Talis is eigenaar van dit gebouw en ZZG zorggroep gaat de zorg verlenen. Campanula ligt op het Eiland van Laauwik in Lent, nabij de uitkijktoren. Het hoogste punt werd vrijdag op gepaste wijze gevierd. Bouwvakkers werden bedankt. Buurtbewoners, toekomstige medewerkers en familie van toekomstige bewoners kregen een rondleiding door het gebouw.

Beschermd wonen
De nieuwe bewoners zijn mensen die door een complexe zorgvraag of door dementie op zoek zijn naar een veilige, nieuwe woonomgeving. In Campanula zetten zij hun leven zo veel mogelijk voort op een manier die ze gewend zijn. Familie en de buurt zijn volop betrokken. En de benodigde zorg is 24 uur per dag binnen handbereik. De 32 appartementen – van 45 tot 50 vierkante meter – zijn verdeeld over 4 verdiepingen. Op elke verdieping liggen 8 appartementen rondom een gezamenlijke buurtkamer. Zo hebben bewoners er de privacy van hun eigen appartement en de mogelijkheid om anderen te ontmoeten in de buurtkamer.

Flexibele plattegrond
De nieuwbouw voldoet volledig aan de eisen van mensen met een complexe zorgvraag. Toch is de nieuwbouw ook zeer flexibel. Het ontwerp is zodanig dat de gemeenschappelijke ruimten eenvoudig (dat wil zeggen: zonder ingrijpende constructieve en bouwkundige maatregelen) toegevoegd kunnen worden aan de naastgelegen appartementen. Op die manier ontstaan appartementen die ook voor mensen zonder zorgvraag interessant kunnen zijn. Dankzij deze flexibiliteit is het risico zeer klein dat het gebouw snel verouderd raakt door wijzigingen in de regelgeving van de zware zorg.