Said Bouharrou, bestuurslid van moskee al-Moslimin, en Piet Muller, oud-bestuurslid Raad voor Levensbeschouwing en Religie Nijmegen, komen met een vervolg op de ‘vredesverklaring van Nijmegen’  die vorig jaar december werd ondertekend door vertegenwoordigers van religieuze groeperingen in het bijzijn van burgemeester Bruls. Bouharrou en Muller kregen voor hun inspanningen de Ien Dales prijs.

Bouharrou en Muller hebben nu een verkorte vredesverklaring opgesteld die bedoeld is voor iedereen. De verklaring luidt: “Mijn woorden zijn een teken van vrede.”  De verklaring is mede geïnspireerd op de vredesverklaring van de Nicolaaskapel in het Valkhofpark: “Uit welk land of werelddeel u ook komt, geef elkaar het teken van de vrede”.

Bouharrou: “Vrede en verdraagzaamheid beginnen met verbinding. Met de vredesverklaring voor iedereen willen wij de succesvolle Nijmeegse Vredesverklaring toegankelijk maken voor iedereen. Wij willen hiermee ook duidelijk maken: vrede begint bij jezelf, laat dat alsjeblieft zien!” Muller: “Ik vind vrede het hoogste goed waarvoor we met elkaar moeten opkomen. Vrede betekent voor mij vrijheid van onderdrukking en vrijheid van geweld, begrip en steun voor elkaar”.

Iedereen kan de vredesverklaring ondertekenen met zijn of haar naam en vooral ook een wens of intentie tot vrede. Dat kan op de website www.vredevooriedereen.nl, op het vredesfestival op cultureel terras de Kaaij (19 en 20 september) en in de Valkhofkapel van zaterdag 19 september tot en met zondag 27 september. Op de Kaaij ligt een groot wit lint klaar met witte vlaggetjes waarop de verklaringen komen. Het lint wordt aan het eind van het festival op zondagavond 20 september rondom de Valkhofkapel gespannen.

De vredesverklaring gaat ook mee op de vlamloop van de Walk of Wisdom. Tijdens de vlamloop wordt de wereldvredesvlam in een koperen mijnwerkerslamp door 28 verschillende mensen en organisaties in zeven dagen over de 136 kilometer lange pelgrimsroute van de walk of wisdom gedragen. De route gaat door drie provincies, twee landen en 11 gemeenten. Langs de route kunnen mensen de vredesverklaring ondertekenen. Meer informatie: www.vredevooriedereen.nl.