Hoe staan Nijmegenaren tegenover ‘autodelen’, het gezamenlijk gebruiken van een auto? Wat houdt hen tegen en wat maakt dat ze meedoen? Dit laat de gemeente Nijmegen uitzoeken in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen.

Van 29 september tot en met 4 oktober gaan studenten bij honderden adressen in Nijmegen langs om naar de mening over autodelen te vragen. De gemeente wil met de uitkomsten van de enquête te weten komen hoe groot de behoefte aan het gezamenlijk autodelen is en hoe dit verder kan worden gestimuleerd.

Wethouder Harriët Tiemens ziet autodelen als één van de mogelijkheden om de parkeer- en verkeersdruk in de stad terug te brengen. “Buurtgenoten die hun auto delen, dragen bij aan minder parkeerdruk in hun wijk. Indirect zorgt het ook voor een afname aan de verkeersdruk en milieubelasting in de stad. En het scheelt ook nog eens geld als je de kosten voor een auto deelt.”

Autodelen kan op veel manieren:

  • – Het gebruiken van een auto van een autodeelbedrijf
  • – Onderling autodelen: de auto van een ander gebruiken of je eigen auto beschikbaar stellen
  • – Meerijden, zoals carpoolen
  • – Mensen helpen met een ritje, bijvoorbeeld buurtgenoten die slecht ter been zijn.

Meer informatie is te vinden op www.nijmegen.nl.