Iedereen is van harte welkom op zondag 27 september op de Thijmstraat 121 te Nijmegen tussen 11.00 en 16.00 uur. Zij willen u graag rondleiden langs de dierenverblijven. U kunt de ambulances en de meldkamer bekijken en er is een uitgebreid fotoarchief te bezichtigen.

De DAN is als particulier initiatief begonnen, opgericht door drie personen die vonden dat er te veel dieren tussen “het dak en de stoeprand” belanden. Het eerste half jaar werd er met een kleine combiwagen vanuit “de huiskamer” gereden.

Al snel bleek dat er echt veel meer werk was dan men met deze kleine wagen aankon. Er kwam een heuse ambulance bij. Ook de ruimte werd natuurlijk onhoudbaar. In de Thijmstraat had een van de oprichters nog een kelderruimte over. Daar werd een balie neergezet, er kwamen enkele hokken en een vriezer voor overleden dieren. Ook hier groeiden ze na enkele jaren uit en konden verderop in dezelfde straat een bedrijfsruimte huren met meer ruimte.

Toen de huur opgezegd werd, konden ze gelukkig het gehele terrein kopen en begon de wederopbouw. Het was namelijk een echt sloopterrein met krakkemikkige loodsen en veel rotzooi. Met vereende krachten is dit allemaal door vrijwilligers opgebouwd. De laatste 20 jaar zijn enkele loodsen omgetoverd tot een huisdierenopvang, vogelasiel, kleine zoogdierenopvang en quarantaineruimte.

Ook het buitenterrein heeft grote volières gekregen met een grote vluchtren, een konijnenopvang, schildpaddenopvang en egelhuis. Tevens is er een educatieruimte waar zij voor basisscholen educatielessen geven. Heel veel gebeurt dus. Ze zijn ook erg trots dat alle vrijwilligers met veel passie en tomeloze inzet dit voor elkaar gekregen hebben. Maar niet alleen dit is er gerealiseerd. De DAN is nu ook een volwaardige partner voor gemeenten, politie, brandweer, Rijkswaterstaat en veiligheidbureau met goede contracten en overeenkomsten.

Iedereen die in de hulpverlening en zorg werkt weet, dat het werk nooit “af“ komt, dat er altijd een hoge werkdruk is en dat er altijd weer een nieuwe hulpvraag komt. De DAN heeft 70 fijne, goede gemotiveerde vrijwilligers die dag en nacht klaarstaan. Ze werken met hart en ziel, vaak naast hun reguliere baan of studie, voor het dier en mens en dier in nood.

Bestaansrecht heeft de DAN in Nijmegen en omgeving, zeker gezien het aantal ritten dat we rijden. Ze ontvangen fijne reacties en dankbaarheid van de mensen aan wie we hulp bieden. Veel (gedumpte) dieren krijgen weer een nieuw tehuis. Maar naast het ambulancewerk betreft een groot deel van onze hulpverlening ook het opvangen en verzorgen van inheemse dieren.

Dit mag alleen als je beschikt over vergunningen van het Ministerie; de DAN heeft al deze vergunningen. Ook is de DAN aangesloten bij het VOND (Vereniging Opvang Niet- gedomesticeerde Dieren). Dat dit veel deskundigheid, tijd en natuurlijk geld kost zal iedereen duidelijk zijn. Maar als deze dieren, vaak na een lange revalidatie, de vrijheid weer in mogen, is dat vaak voor de vrijwilliger de kroon op het werk.