Dichter des Vaderlands maakt gedicht voor nieuwe kade Nijmegen

Binnenkort siert een gedicht van Anne Vegter, de Dichter des Vaderlands, de nieuwe kade in Nijmegen. De 600 meter lange kade (Lentse Warande) wordt aangelegd in het kader van Ruimte voor de Waal en is een van de eye-catchers van het project. De kade loopt langzaam af naar het water en is bekleed met Portugees graniet. Betonnen zitranden op de kade vormen een natuurlijke tribune. Het gedicht wordt aangebracht op de bovenste betonnen rand en wordt de komende tijd stukje bij beetje zichtbaar.

Het gedicht gaat over de beleving van een rivier, de liefde, veranderingen en over overdenkingen die je kunt doen wanneer je langs de kade wandelt. Doordat de tekst zich uitrolt over een enorme afstand is het gedicht niet te lezen als een ‘normaal’ gedicht. Het is daarom opgebouwd uit zinnen die allemaal afzonderlijk te lezen zijn.

Dichter des Vaderlands
Anne Vegter werd begin 2013 benoemd als Dichter des Vaderlands, voor een periode van vier jaar. Zij is de eerste vrouw die na de dichters Gerrit Komrij, Driek van Wissen en Ramsey Nasr het ereambt van Ambassadeur voor de Vaderlandse poëzie voor haar rekening neemt. Anne Vegter mikt op een brede verspreiding van poëzie met de nadruk op educatieve projecten in combinatie met kritische kunstzinnige acties.

Als onderdeel van het landelijke waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier, wordt in Nijmegen een vier kilometer lange nevengeul gegraven en een nieuwe waterkering aangelegd, zo’n 300 meter landinwaarts. Zo ontstaat in het hart van Nijmegen een langgerekt eiland in de Waal met ruimte voor wonen en recreatie, cultuur en natuur. Het eiland is te bereiken via drie nieuwe bruggen.

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.