Op 125 plekken in het Land van Maas en Waal staan sinds deze week rode bordjes met daarop een QR-code. Wanneer je die code met een smartphone scant,  opent zich de website van Mijn Gelderland, waar dan direct informatie wordt getoond over het monument of de bijzondere plek waar men op dat moment is. De plekken zijn met elkaar verbonden aan de hand van nieuwe fietsroutes. De bordjes en de routes zijn tot stand gekomen door samenwerking van  de gemeenten Beuningen, Druten, West Maas en Waal, Wijchen, historische verenigingen, het Erfgoed Studiehuis, Gelders Erfgoed en het Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen RBT KAN.

Bijzondere locaties
De 125 bordjes staan bij de vele historische locaties, waar het Land van Maas en Waal zo rijk aan is. Ze variëren van molens en kerken tot steenfabrieken, gemalen, torens en graven. Niet alleen in de kernen van de verschillende dorpen, maar ook in het fraaie buitengebied en langs de beide grote rivieren. Het historisch onderzoek en de selectie van de 125 locaties is gedaan door het Erfgoed Studiehuis en de lokale historische verenigingen, telkens in samenwerking met de betrokken gemeenten. Gelders Erfgoed zorgde voor de redactie van de verhalen op mijngelderland.nl. Uiteraard leverden de eigenaren van de verschillende locaties ook alle medewerking aan de plaatsing van de bordjes. De 125 borden en de routes zijn gefinancierd door de vier gemeenten, in samenwerking met de Provincie Gelderland.

Beatrixmolen Winssen

Fietsroutes
RBT KAN heeft de kleurrijke routegids samengesteld. Die gids bevat één route door de gemeenten Druten en West Maas en Waal en één route door de gemeenten Beuningen en Wijchen, die op zijn beurt in twee afzonderlijke delen is te rijden. De routes hebben ieder een afstand van zo’n 40 kilometer. De fietser heeft het makkelijk: de routes volgen de bekende fietsknooppunten. Het boekje geeft vervolgens korte informatie over de bijzondere locaties aan de route. De routegids is gratis verkrijgbaar bij de VVV’s en het toeristisch bedrijfsleven in het Land van Maas en Waal. De routes staan ook op www.lekkerfietsen.nl.

Kerk Deest

Gelredag op 3 oktober
Geïnteresseerden in de cultuurhistorie in het Land van Maas en Waal worden ook geattendeerd op  ‘Ridders van Gelre’,  een wekelijks geschiedkundig programma op TV Gelderland rondom de Canon van Gelderland. Op maandagavond 28 september staan daarin de Middeleeuwen centraal. Uitzending is om 18.20 uur. De kijkers worden in dat programma opgeroepen om op zaterdag 3 oktober de Gelredag in Batenburg bij te wonen. Die ochtend zijn er (gratis!) rondleidingen door de kasteelruïne en is de prachtige kerk van de stad voor publiek geopend. Zo komt de cultuurhistorie van het Land van Maas en Waal tot leven! Meer informatie op www.spannendegeschiedenis.nl.

Boldershofcomplex