Deze maand is het 71 jaar geleden dat in grote delen van het Rijk van Nijmegen de bevrijding begon. Dit wordt op zondag 20 september van 10:30 uur – 16:30 uur gevierd met een uitgebreid evenementenprogramma rond het Bevrijdingsmuseum en in het centrum van Groesbeek. De bezoekers kunnen gebruik maken van een gratis pendeldienst met het wijntreintje tussen beide locaties, muzikaal begeleid door Pack&Roll. Iedereen is welkom voor een dagje historie, muziek en vermaak in het (gast)vrije Groesbeek.

In het centrum zijn gratis toegankelijke activiteiten georganiseerd. Van 12.00-17.00 uur zijn veel winkels, horecagelegenheden en terrassen open. Op het Dorpsplein strijkt een groep Canadese re-enactors neer. Ook komen leden van het Erepeloton Binnenlandse Strijdkrachten. Teun van Doorn, een jonge Groesbeekse verzamelaar, toont zijn bijzondere museumstukken. Enthousiaste vrijwilligers en verzamelaars informeren u graag over het leven van de geallieerde soldaten.

Keep them Rolling, Wheels, Screaming Ducks en andere verenigingen tonen hun bijzondere historische legervoertuigen. Het is zelfs mogelijk om korte tours te maken in een originele Willy’s Jeep, verzorgd door de Grateful Generation Tours. Retro DJ Charley neemt u met zijn muziek mee naar de bevrijdingstijd. Er wordt ook een workshop Lindy Hop gegeven op de vrolijke muziek van Charley. Bezoekers kunnen gedurende de dag een persoonlijke boodschap schrijven als bedankje aan de bevrijders, deze worden aan een witte ballon bevestigd en verzameld in een grote wereldbol. De Stichting Groesbeek Airborne Vrienden zullen de ballonnen de vrijheid geven. Op het Marktplein wordt de Groesbeekse Vrijwilligersmarkt georganiseerd onder het motto ‘In vrijheid een ander helpen’. Ook daar is live muziek te horen, passend binnen het thema.

In en rond het Bevrijdingsmuseum vindt een Kindervrijmarkt en een Bevrijdingsfestival plaats. Kinderen t/m 17 jr gratis, volw. Euro 3,- pp (incl. museumbezoek, festival en parkeren). De kinderen zoeken op de Kindervrijmarkt zelf een plaatsje waar ze hun eigen spulletjes zoals speelgoed, boeken e.d. verkopen. Het Bevrijdingsfestival wordt muzikaal opgevrolijkt door o.a. big band De Zendmasters, DJ’s Meneer Funkel & Co en de Sunshine Soldiers. Vandaag wordt ook een nieuwe app ‘Warstories’ gelanceerd, waarmee bezoekers gaan schatgraven naar oorlogsverhalen.

Tegelijkertijd zijn er doorlopende programma’s: meet&greet para’s US 82nd Airborne, kinderworkshops Circuswinkel en Bellenblaas Bubbledutch, Poolse militaire re-enactmentgroep Jack of Diamonds,  verkoop tweedehands boeken WO2, radioshow zend- en ontvangstapparatuur uit WO2, presentaties Amnesty International en Warchild, static show oldtimers en andere historische voertuigen, re-enactment burgers ‘Evacuatiegroep Betuwe’, show radiografisch bestuurbare militaire modelvoertuigen. U kunt ook deelnemen aan een battlefieldtocht van de LiberationTour met militair historische voertuigen over de slagvelden van WO2. Tevens kunt u deelnemen aan de Euregio Vrijheidswandeling (zie voor details www.wandeleninvrijheid.nl).

Voor meer informatie over de activiteiten en tijden in het centrum en rond het Bevrijdingsmuseum zie www.beleefdevrijheid.nl en www.bevrijdingsmuseum.nl.