Op 15 juli 2015 is aan de Steenbokstraat het Red de Zorg comité voor de regio Nijmegen opgericht. Het comité zet zich in om de bezuinigingen op de zorg te stoppen. Daarom gaan zij deze zomer zoveel mogelijk bekendheid geven aan de Red de Zorg demonstratie op 12 september in Amsterdam. Nijmeegse zorgmedewerkers, politieke partijen, migranten organisaties, artsen, ouderen organisaties, cliëntenraden en nog vele anderen slaan de handen ineen om een halt toe te roepen aan de bezuinigingen in de zorg.

Het kabinet bezuinigt enorm op de zorg voor ouderen, jongeren die hulp nodig hebben, gehandicapten en mensen met psychische problemen. De thuiszorg, de dagbesteding en begeleiding van mensen met een handicap staan door overheveling naar de gemeente erg onder druk doordat er tot 40% minder geld beschikbaar voor is. Ook in Nijmegen zijn de eerste bezuinigingen al aangekondigd. Daardoor verliezen tienduizenden mensen in het hele land hun recht op zorg en zijn er al 63.000 banen in de zorg wegbezuinigd. Dit kan niet!

12 september grote Red de Zorg demonstratie Amsterdam. De FNV en CNV zijn op 1 mei een volkspetitie gestart die in zes weken tijd door meer dan 700.000 mensen is ondertekend. Dit is een signaal dat de verantwoordelijk Staatssecretaris Van Rijn niet kan negeren. De Staatssecretaris heeft toegezegd met de vakbonden in gesprek te gaan over de eisen uit de Volkspetitie. “Maar we stoppen pas als de zorg gered is. Daarom starten we de voorbereidingen voor de grote Red de Zorg demonstratie in Amsterdam,” zegt Karlijn Hermsen, zorgmedewerker en comitélid.

Oproepen beginnen tijdens Vierdaagse 
Het Red de Zorg Comité Nijmegen gaat voor die dag massaal oproepen. Om te beginnen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Lopers worden opgeroepen een t­-shirt van Red de Zorg te dragen tijdens de mars. Deze t-shirts kunnen worden opgehaald bij de FNV kraam op dinsdag in Elst en op woensdag in Wijchen en op de Hatertsebrug. We hopen daar vele lopers en publiek te kunnen inschrijven voor de grote Red de Zorg demonstratie op 12 september. De Volkspetitie tekenen kan daar natuurlijk ook nog steeds. Inschrijven kan ook op www.fnvvoorzorg.nl<http://www.fnvvoorzorg.nl> .Op deze site kun je je ook opgeven voor het Nijmeegse Red de Zorg comité en/of om de Volkspetitie te tekenen.

Sinds 1 januari moeten ouderen en gehandicapten van het kabinet zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Daarom worden de verzorgingshuizen gesloten. Tegelijkertijd bezuinigt het kabinet fors op de zorg thuis. Het kabinet wil dat familie en vrienden de zorg en het huishouden gaan overnemen, maar die zijn veelal al overbelast. Dat is vragen om ongelukken. Zorg thuis helpt juist om ouderen, gehandicapten en psychiatrische cliënten langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen, maar daar moet dan niet op bezuinigd worden.  Zorgmedewerker Maria: “Het is nu kantje boord voor de zorg. Veel mensen dreigen tussen de wal en het schip te raken, en daarom hopen we nog veel handtekeningen te kunnen verzamelen en vooral een hele grote demonstratie neer te zetten op 12 september.”