Bij aanvang van Vierdaagsefeesten werd al een record gevestigd met de drukste zaterdag ooit. De trend lijkt zich voort te zetten: vooral gisteravond puilde de binnenstad weer uit en telde men 192.500 bezoekers. Met nog drie dagen te gaan lijkt een nieuw bezoekersrecord eraan te komen.

Dankzij de goede spreiding van de 37 podia in de stad is de drukte goed te managen. De crowdmanagementmaatregelen hoefden slechts sporadisch ingezet te worden. Op de camera’s werd op de haarscherpe beelden bevestigd dat er een goede spreiding van de bezoekers was en dat de toe-en afvorwegen goed begaanbaar bleven voor publiek.

Vooral Koningsplein, Waalkade, Hunnerpark en Valkhof waren zeer druk gisteren. De sfeer in de stad is relaxed: hele pleinen staan te dansen op de tophits van nu en van vroeger, parken liggen vol met genietende mensen die luisteren naar strakke jazz of rocken op het alternatieve geluid, en het heerlijke eten in alle denkbare variëteiten wordt op de eindeloze terrassen langs de Waal en op de Ramblas genuttigd met net zoveel plezier als waar het mee bereid werd.

Gastvrije hartekreet
We doen echter wel een oproep: het signaal dat ons gisteren uit de binnenstad bereikte is dat er steeds minder wandelaars de binnenstad van Nijmegen in komen. Waar vroeger de pleinen ‘s middags vol zaten merken we nu dat de wandelaar blijft hangen in het finishgebied van de Wedren en daar een spaatje en een biertje drinkt. Het Wedrengebied is de afgelopen jaren een aantal keren fors uitgebreid met terrassen en zitgelegenheid voor de wandelaar.

De podia in de binnenstad van Nijmegen en de winkeliers in het centrum willen zich van hun meest gastvrije kant laten zien. De winkels zijn open, de terrassen staan klaar, het bier is gekoeld, de koffie is vers, de artiesten staan te popelen om hun muziek ten gehore te brengen: wij nodigen dus alle wandelaars van harte uit om in de binnenstad van Nijmegen zich te laten verwennen door onze enthousiaste feestvierders en gastvrije ondernemers.

Ondernemers en bezoekers laten deze hartekreet uitgaan om de verbinding tussen wandelaar en binnenstad weer net als vroeger tot stand te brengen. De stoeltjes staan klaar, de voetjes kunnen omhoog, laten we gezamenlijk eten, drinken en feestvieren. Natuurlijk zit er een economisch aspect aan deze vraag, daar waar het de ondernemers betreft, maar wij vinden het terecht dat deze vraag wordt gesteld en dat deze uitnodiging wordt gedaan. De verbinding tussen wandelaar en Nijmegen is goud waard.

Bezoekersaantallen Vierdaagsefeesten 2015
Zaterdag 197.000 bezoekers (2014: 137.500 bezoekers)
Zondag 205.000 bezoekers (2014: 155.000 bezoekers)
Maandag 175.000 bezoekers (2014: 215.000 bezoekers)
Dinsdag 192.500 bezoekers (2014: 205.000 bezoekers)
Woensdag
Donderdag
Vrijdag

(weektotaal 2014: 1.442.000)