De Apeldoornse burgemeester heeft vanavond de tent laten verwijderen die actievoerende thuiszorgmedewerkers vorige maand voor het stadhuis hebben opgezet. De thuiszorgmedewerkers die op dat moment samen met FNV Zorg & Welzijn actie voerden, werden op intimiderende wijze weggestuurd. ‘Iedereen in Nederland heeft het recht om actie te voeren. Deze vrouwen komen al maanden op voor goede zorg en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. De burgemeester moet gehoor geven aan hun zorgen. In plaats daarvan snoert hij hen de mond. Russische toestanden, zoals Poetin geen kritische acties bij het Kremlin toestaat,’ aldus actieleider Marian Beldsnijder van FNV Zorg & Welzijn.

De gemeente beroept zich op voorwaarden die zouden zijn vastgelegd bij het toestaan van de actietent. In verband met een evenement zou de tent weggehaald moeten worden op 15 juni. FNV Zorg & Welzijn heeft echter meerdere malen bezwaar aangetekend waarop de gemeente veel te laat heeft gereageerd. Bovendien is er, zoals de gemeente beweert, geen vergunning nodig voor demonstraties en zijn voorwaarden niet aan de orde. Uiteindelijk heeft FNV Zorg & Welzijn afgelopen vrijdag een voorlopige voorziening moeten aanvragen bij de rechter. Die wees het verzoek af, omdat het te kort voor de deadline van de gemeente binnen kwam. ‘De gemeente heeft het er echter op aan laten komen, door 5 voor 12 op ons bezwaar te reageren,’ aldus Marian Beldsnijder. De thuiszorgmedewerkers en FNV Zorg & Welzijn beraden zich nu op vervolgacties.

Loondump thuiszorg
De medewerkers van de Gelderse thuiszorgorganisatie Vérian voeren al maandenlang actie voor goede zorg en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Verian heeft het salaris van de medewerkers onlangs zonder toestemming verlaagd en gaat daar de komende maanden mee door. De thuiszorgmedewerkers leveren 25 tot 30 procent van hun loon in en lopen honderden euro’s per maand mis. Zij kunnen hierdoor vaak niet meer rondkomen. Samen met FNV Zorg & Welzijn hebben zij bezwaar aangetekend tegen de loondump en voeren zij vanuit de tent voor het stadhuis van Apeldoorn actie. Zij willen dat Vérian en de gemeenten in hun regio andere keuzes maken die wel goed zijn voor de zorg en werkgelegenheid. Onlangs hebben de thuiszorgmedewerkers de zorgwethouder van Nijmegen in het zonnetje gezet, omdat hij niet bezuinigt en de zorg in zijn gemeente overeind houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.