Op 5 mei vieren we dat we in vrijheid leven en dat we in 1945 bevrijd zijn. Het Oranje Fonds heeft zijn wortels in de naoorlogse periode van wederopbouw. De Stichting Nederlands Volksherstel stond aan de wieg van het Juliana Welzijn Fonds, dat op zijn beurt in 2002 fuseerde met het Oranje Fonds. Al 70 jaar is er zo steun voor een betrokken Nederland. In 2014 ondersteunde het Oranje Fonds met €27,4 miljoen 7.511 sociale initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander; 1011 daarvan komen uit Gelderland. Dat blijkt uit de jaarcijfers dat het Fonds vandaag bekend maakt. **

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven van maatschappelijk organisaties in alle uithoeken van de provincie. Zo kreeg de Voedselbank Bommelerwaard in Zaltbommel €8.000,- voor de aanschaf van een nieuwe koel- en vriescel, droeg het Fonds €20.000,- bij aan de start van het mentorproject School’s Cool in Arnhem en kon Wijkraad Apeldoorn-Zuid een nieuw speelveldje aanleggen met een bijdrage van €4.500,- van het Oranje Fonds. In totaal kende het Fonds i Gelderland €2.536.232,- toe.

Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds, is trots dat het Fonds sociale initiatieven kan ondersteunen die ook nu, 70 jaar na de oorlog, bouwen aan een sociaal Nederland: “Ook nu wordt weer nadrukkelijk een beroep gedaan op mensen om mee te helpen in de samenleving. Het is prachtig om te zien dat mensen die rol ook oppakken en plannen bedenken om kwetsbare mensen te ondersteunen en om te zien naar een ander en je eigen omgeving. Veel nieuwe maatjesprojecten klopten bij ons aan en ook buurtzorgprojecten nemen in aantal toe. Daarnaast zien we steeds vaker dat buurthuizen en andere gemeenschapsruimten in beheer komen van omwonenden. Wij blijven hen uiteraard helpen.”

Het Oranje Fonds steunt jaarlijks ruim 7.500 sociale initiatieven in Nederland en het Caribische deel van het Koninkrijk met €27,4 miljoen. Met geld, kennis, contacten en campagnes brengt het Fonds mensen samen en zorgt het voor meer betrokkenheid in ons Koninkrijk. Het Oranje Fonds wordt ook gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds. In 2014 bezochten zij met het Oranje Fonds 15 initiatieven, deden mee aan NLdoet en reikten de Appeltjes van Oranje en de Oranje Fonds Groeicertificaten uit.