Gisterochtend hebben ongeveer 250 kinderen en volwassenen een ‘levende windmolen’ gebouwd bij basisschool de Wieken in Nijmegen-West. Als uitsmijter veranderde de windmolen in de contour van het vredesteken: een krachtig teken dat duurzaamheid álles te maken heeft met vrede en een veilige toekomst. De actie was een inititiatief van coöperatie WindpowerNijmegen, de Gelderse Natuur en Milieufederatie, basisschool IKC de Wieken en de gemeente Nijmegen.

Een levende windmolen, wat is dat? Op dit filmpje is het te zien: http://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2014/recordpoging-levende-windmolen/.

Het filmpje is op 5 oktober 2014 geschoten in de uiterwaarden bij Lent. Met die levende windmolen – een initiatief van o.a. coöperatie WindpowerNijmegen – lieten we zien dat windenergie op de steun van veel mensen kan rekenen, maar óók dat de betrokkenheid van mensen nódig is voor de overgang naar steeds meer duurzame energie. Er deden 213 mensen mee aan de actie, notarieel vastgelegd.

Deze vrijdagochtend 29 mei is de actie herhaald. Vanaf 9.00 uur stelden kinderen uit de bovenbouw van De Wieken zich op het schoolplein op in de vorm van vier wieken . Hun klassendocent was de ‘tipmaster’, met een groot ‘European Green Capital’-vaandel in de hand. Andere kinderen vormden vervolgens samen met hún docent de mast. Nóg meer kinderen, docenten en belangstellenden (uit de wijk) vormden een grote cirkel om de windmolen heen. En toen gingen de wieken draaien…, oftewel de wieken-kinderen liepen, stap voor stap op het ritme van zes jeugdige djembé-spelers, de ogen gericht op hun klassendocent. Eerst voorzichtig, uiteindelijk steeds trefzekerder, door de mast heen, wieken op vaste afstand van elkaar… mooi om te zien!

Als afsluiting stelden de kinderen uit de wieken en de mast zich wat anders op, zodat de vorm van het vredesteken ontstond. Een krachtig symbool: kinderen hebben recht op een veilige toekomst en dat heet álles te maken met investeren in meer lokale en duurzame energie. Veel conflicten in de wereld hebben immers te maken met schaarste aan grondstoffen en macht over gas- en olievelden.

Nijmegen: Een groene stad met duurzame initiatieven
De actie is uitgebreid gefilmd. De mooiste filmbeelden worden gebruikt voor een korte film over Nijmegen als groene stad met heel veel duurzame initiatieven. De film wordt op 17 juni in Bristol (Engeland) vertoont aan de jury van de ‘European Green Capital Award’, waarvoor Nijmegen een van de vier genomineerden is. Als Nijmegen wint mag het zich in 2017 een jaar lang groene hoofdstad noemen.