Zaterdag 23 mei gaat schrijver Abdelkader Benali samen met contrabassist Tony Overwater in LUX het experiment aan. Samen met het Spoken Beat Night team geven zij een cross-overconcert met nieuw werk van Benali, jazz, spoken word, wereldmuziek, voordracht, live animatie en funky beats. Daarbij worden ze ondersteund door het jonge taaltalent Tommy Ventevogel.

Abdelkader Benali & Tony Overwater
Benali debuteerde met ‘Bruiloft aan zee’ (1996) en ontving vele prijzen. In zijn boek ‘Casa Benali’ kookt, gaart, suddert en stooft hij samen met zijn vrouw Saïda: een ontdekkingsreis door de Marokkaanse keuken. ‘Casa Benali’ vormt de basis voor deze bijzondere avond. Contrabassist Tony Overwater is daarvoor de ideale partner. Overwater heeft door bijzondere samenwerkingen een groot muzikaal palet buiten de jazz opgebouwd en heeft veel ervaring met de Arabische en Indiase muziek. Het wordt een avond vol Mahgreb-ritmes en melodieën.

Spoken Beat Night
Spoken word-artieste Jeannine Valeriano is gestart met dit reizende cross-overconcept, waarbij iedere avond uniek is. De gasten komen voor een avond bij het team. De gasten van Spoken Beat Night zijn meeslepende woordvoerders in hun vakgebied. Ze laten hun stem horen, kiezen positie en zijn eigenzinnig. De schrijvers delen het podium met topmusici die de woorden voelbaar maken. En twee dwarse tekenaars reageren live op de gasten en laten het publiek met andere ogen kijken. Het vaste team bestaat uit musici Maarten Ornstein, Paul Pallesen, Andreas Suntrop en Mark Tuinstra, en tekenaars Floor de Goede en Ckoe.

Tommy Ventevogel
Bij iedere editie van de Spoken Beat Night krijgt een opkomend taaltalent de kans om het podium met de grote namen te delen. Tommy Ventevogel schrijft en maakt transmediaal expressionistisch theater dat midden in de maatschappij staat of net daaronder ligt. Zijn teksten werden o.a. gespeeld bij het Ro Theater, Over Het IJ Festival en Fringe Festival.

Spoken Beat Night met Abdelkader Benali, Tony Overwater en Tommy Ventevogel
ZA 23/05/15, LUX Mariënburg, 20.30 uur, € 19,50, € 2,00 korting op vertoon van een geldige bibliotheekpas / student € 10,00
Meer informatie en kaarten: www.lux-nijmegen.nl/podium