Met een tweetal speciale Waaltochten op 25 en 26 april neemt redacteur Rob Jaspers van De Gelderlander bezoekers op de pannenkoekenboot mee terug naar de oorlogsjaren. Wat gebeurde er op en rond de Waal bij Nijmegen tussen 1939 en 1945? Bijzonder is dat een deel van de opbrengst van deze tochten gaat het project markering brandgrens bombardement februari 1944 (zie brandgrens024.nl).

Het is ontwerper Bregje Jaspers die het initiatief heeft genomen om de oorlogspijn van Nijmegen – de verwoesting van het centrum en de vele doden en gewonden van het bombardement op 22 februari 1944 – een zichtbare plek te geven in Nijmegen. Het plan is om de brandgrens van de verwoesting zichtbaar te maken met fysieke markeringen in het straatbeeld van het centrum. De inzet is om deze brandgrens met 800 aanduidingen te tonen. Want dit is het aantal doden van dit dramatische bombardement. Eerder gaf zij al een wandelboekje over dit bombardement uit.

Via een sponsoractie wil zij mensen nog bewuster willen maken van de ramp die zich in 1944 voltrokken heeft. In een paar minuten werd destijds het totale stadshart weggevaagd. In het wederopbouwgebied wil zij via een vaste markering in het straatbeeld de oorlogsherinnering tonen. De brandgrensroute verklaart zo ook de overgang van de oude naar de ‘nieuwe’ stad. Iedereen kan voor 60 euro een volledig markeringspunt sponsoren inclusief plaatsing. Het is ook mogelijk een half plaatje of een kwart te financieren (30 of 15 euro). En meer plaatjes sponsoren mag uiteraard eveneens.

De afgelopen anderhalve maand zijn er al bijdragen binnengekomen voor een honderdtal markeringen. Zodra er toezeggingen binnen zijn voor 200 markeringen gaat het project zeker door. De gemeente Nijmegen staat sympathiek tegenover de actie, heeft ook een kleine bijdrage gegeven. Het 4&5-mei-comité Nijmegen heeft de actie omarmd, evenals De Gelderlander. Op de site van brandgrens024.nl staan de namen van meer sympathisanten (particulieren en ondernemers).

Redacteur Rob Jaspers steunt de actie met speciale Waaltochten. Hij blikt op zaterdag 25 en zondag 26 april (beide dagen vaarten om 11.30 uur) terug op wat er
gebeurde in de hele oorlogsperiode 1940-1945 en in de periode van de mobilisatie. Wie weet nog van de antitankstellingen op de Waalbrug om de opmars van de Duitsers te vertragen? Vanaf augustus 1939 lager er ook kanonneerboten bij Nijmegen. Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers ons land binnen. De Waalbrug en spoorbrug bij Nijmegen werden door het Nederlands leger opgeblazen om de opmars te hinderen. De oversteek van de Amerikanen over de Waal was een waanzinnig heldhaftige actie. De inzet leidde tot een razendsnelle verovering van de spoorbrug en verkeersbrug. Ten koste van vele doden, aan Amerikaanse en Duitse kant. Na de bevrijding kwamen Nijmegen de polders echter weer maanden onder vuur van de Duitsers te liggen, tijdens de frontstadperiode. De Ooijpolder bleef deels in Duitse handen, de polder werd zelfs gedeeltelijk onder water gezet. Ook in de Betuwe lieten de Duitsers dijken springen. De bevolking werd in beide polders gedwongen om te vertrekken. Pas in de loop van mei, juni 1945 (en soms zelfs nog later) konden die polderbewoners terugkeren.

Rob Jaspers neemt bezoekers op de pannenkoekenboot mee terug naar die oorlogsjaren. Boeken kan via de site Pannenkoekenboot.nl of via telefoon 024-3601262 (werkdagen). De prijs bedraagt 10 euro (4 euro gaat naar Brandgrens024).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.