D66-raadslid Grete Visser vindt dat de gemeente lessen moet trekken uit de brand in appartementencomplex de Notenhout: ‘Steeds vaker blijven senioren in reguliere appartementencomplexen en reguliere woningen wonen. De veiligheidseisen die daar gesteld worden, zijn echter niet op die nieuwe, minder mobiele doelgroep toegerust. Voldoen eisen uit 1992 nog steeds? Het is tijd om die brede discussie te gaan voeren.’

Brede discussie
‘Ik heb met stijgende verbazing het debat over de brand in de Notenhout gelezen’, aldus Visser. ‘Politici en experts verzandden in een welles-nietes-discussie die geen structurele oplossingen voor de toekomst biedt.’ Het D66-raadslid roept op de discussie breder te trekken dan enkel de brand in dit appartementencomplex. ‘Daarbij moet voorop staan: we hadden deze discussie óók moeten voeren als er geen brand was geweest.’

Minder verzorgingscomplexen, meer ouderen
‘Senioren blijven langer thuis wonen. Verhuizen naar een verzorgingscomplex is geen vanzelfsprekendheid meer. Zo’n verzorgingscomplex moet aan hele strikte regels voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid.’ Daarnaast ziet Visser dat de vergrijzing een extra effect teweeg brengt: ‘Door de vergrijzing komen er verhoudingsgewijs ook meer ouderen bij. Zij vinden hun thuis in reguliere flats en woningen. Die nieuwe situatie vraagt nieuwe oplossingen op het gebied van regelgeving en preventie.’

Zorgvuldig en verstandig
Visser vindt dat het hoog tijd is dat de gemeente, de brandweer en andere organisaties gaan kijken naar die regelgeving en de specifieke doelgroep die in de appartementen woont: ‘Studenten kunnen uit een raampje springen. Voor veel senioren is dat geen optie. Het zou goed zijn dit soort overwegingen mee te nemen bij de regelgeving. Zo nemen we verantwoordelijkheid voor de veranderingen: zowel voor het beeld dat senioren langer thuis wonen áls voor het feit dat er meer senioren bij komen die zodoende hun toevlucht zoeken tot reguliere appartementen en woningen. Je kunt niet alle branden in de toekomst voorkomen, maar we moeten wel de brede discussie voeren hoe we zorgvuldig en verstandig aan de slag gaan om appartementencomplexen waar veel ouderen wonen veiliger te maken.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.