Versla de soldaten van Fort Pannerden!

Spannende Spelletjeszondag in Fort Pannerden 19 april

Fort Pannerden daagt zondag 19 april kinderen en hun (groot)ouders uit! Kom schieten met een waterkanon, gooi soldaten om in een soldatenballenbak en versla een echte Fort Pannerden-soldaat in een spannend kaartenspel. Of kies voor een superleuke speurtocht door het fort, met al zijn geheimzinnige gangen en trappen. Je kunt je ook laten schminken, of schieten met een luchtgeweer onder begeleiding van de Doornenburgse schietvereniging “Kort Oisterwijck”. Iedereen kan een prijs winnen, de hoofdprijs is een kinderrondleiding. De spannende spelletjeszondag duurt van 12.00-17.00 uur.

Maar er is meer. Zoals demonstraties van een smid en een koperslager, unieke exposities, films. Er zijn nieuwe aanwinsten in de collectie te bewonderen. Aanrader is ook het schitterende uitzicht over de Rijnsplitsing tot in Duitsland, bovenop het fort. Rondom ligt het prachtige natuurgebied De Klompenwaard, heerlijk voor wandelaars, struiners en fietsers. Zin in een vroege picknick aan de Waal?

Een rondleider vertelt ook over het grootste kanon dat ooit op Fort Pannerden stond: de 15L25 uit 1884. Dat kanon wordt momenteel door een team van meer dan 20 vrijwilligers nagebouwd in het fort. Als het instructiekanon klaar is, voorjaar 2016, kunnen gidsen voortaan demonstreren hoe kanonniers rond 1890 de bediening uitvoerden, compleet met rook- en geluidseffecten en muzikaal commando.

Deze spelletjeszondag staat in het teken van de seizoensopening van alle forten de Hollandse Waterlinie met als thema “Feest en Vermaak”. Fort Pannerden is één van de ruim 40 forten van de Hollandse Waterlinie. Fort Pannerden moest vijanden op afstand houden, die naar het rijke westen wilden oprukken. Het was het slot op de waterkraan van de Hollandse Waterlinie. Die waterkraan kon gebieden onder water zetten. De Rijn is de leverancier van het water.

Het fort is op 19 april geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Kijk ook op www.fortpannerden.eu

Deel dit artikel

Amet id aliquet enim tempor amet lacus

Dolor lectus dui a odio. Faucibus viverra massa molestie nunc odio ut. Volutpat nunc euismod diam in lobortis.