Van zondag 3 tot en met woensdag 6 mei bezoekt een Poolse delegatie uit Mikolów de gemeente Beuningen. De vertegenwoordiging van de stedenband in Polen is aanwezig bij de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Beuningen.

De Stichting Stedenband Beuningen-Mikolów organiseert dit wederbezoek samen met het bestuur van de gemeente Beuningen. Van 22 tot 24 april reisde een Beuningse vertegenwoordiging naar Mikolów voor de start van de Frank Graham Cycle Liberation Tour en een bezoek aan Auschwitz en concentratiekamp Birkenau.

Programma
Het reisgezelschap bestaat onder andere uit de burgemeester van Mikolów Stanislaw Piechula en de locoburgemeester Bogdan Uliasz met hun vrouw en twee medewerkers van de gemeente. Op 4 mei bezoekt het gezelschap samen met het bestuur van Beuningen een aantal locaties in Beuningen en Weurt. Ook zijn zij aanwezig bij de Nationale Dodenherdenking in Beuningen vanaf 19.30 uur. Op 5 mei bezoekt de delegatie samen met onder andere Carol van Eert (burgemeester van Beuningen), Hans Goeman (voorzitter Stedenband Beuningen-Mikolów) de festiviteiten rondom 70 jaar bevrijding, waarbij om 11.00 uur het bevrijdingsvuur wordt ontstoken. ‘s Middags vertrekt het gezelschap naar Wageningen en ‘s avonds bezoeken zij het bevrijdingsfestival Vrijpop in Beuningen.

Bevrijdingsvuur van Auschwitz naar Wageningen
Dit jaar mogen de deelnemers van de Cycle Libaration Tour als eersten in de geschiedenis het bevrijdingsvuur, het symbool voor leven in vrede en vrijheid, vanaf
Auschwitz in Polen meenemen naar Wageningen. Sinds 1948 wordt dit vuur in de nacht van 4 op 5 mei in Wageningen ontstoken en via een hardloopestafette van Wageningen naar Beuningen gebracht. Hier wordt het vuur ontstoken bij het ´Monument voor Geallieerde Vliegers’ aan de Van Heemstraweg in Beuningen.

Stedenband Beuningen-Mikolów
Sinds 1992 heeft de gemeente Beuningen een stedenband met Mikołów uit Polen. Hierdoor worden er regelmatig ervaringen en informatie uitgewisseld. Het
gemeentebestuur van Beuningen heeft in 2011 een stichting opgericht om de activiteiten aan Beuningse zijde te coördineren. De stedenband kan bestaan doordat Beuningse verenigingen contacten hebben met hun partners in Mikolów.