‘Voor altijd in ons midden’

Op zondag 26 april wordt er aan de Kitty de Wijzeplaats in Nijmegen een namenmonument onthuld ter herinnering aan alle joodse Nijmegenaren die in de Tweede Wereldoorlog vermoord werden. De bijeenkomst vangt aan om 14.00 uur en duurt tot 15.00 uur en is vrij toegankelijk.

Nijmegen staat bekend als een plaats waar al eeuwenlang een kleine maar bloeiende joodse gemeenschap deel uitmaakt van de stedelijke samenleving. Tot de Tweede Wereldoorlog. Toen werd het grootste deel van de gemeenschap tussen 1942 – 1945 vermoord in concentratiekampen. Om hen nooit te vergeten, zijn de namen van 449 joodse stadgenoten en zij die hier gedurende de bezettingstijd hun toevlucht zochten, maar uiteindelijk toch gearresteerd, afgevoerd en vermoord werden, vereeuwigd op bronzen naamplaten.

De bronzen naamplaten (zeven in totaal) worden onthuld door familieleden van de mensen die op de naamplaten voorkomen. Het is lang geleden én bijzonder dat er weer zo veel joodse nabestaanden in Nijmegen bij elkaar komen om hun families te herdenken. Bij de onthullingsplechtigheid spreken onder meer de burgemeester van Nijmegen, de heer Bruls, de opperrabbijn van Tel Aviv, voormalig opperrabbijn van Israël, de heer Yisrael Meir Lau en de heer Binyomin Jacobs, opperrabbijn van het Interprovinciaal Opperrabbinaat.

De naamplaten worden bevestigd tegen de gevel van een congrescentrum nabij de Kitty de Wijzeplaats. Dit pleintje is vernoemd naar Kitty de Wijze (1920 – 1942), die het symbool is voor alle joodse Nijmegenaren die het slachtoffer waren van het nazi regime. Aan de Kitty de Wijzeplaats staat, op minder dan een steenworp afstand van de achttiende eeuwse synagoge, een beeld, voorstellende een treurende mens, van de Nijmeegse kunstenaar Paul de Swaaf. Het op 4 mei 1995 onthulde beeld houdt de herinnering levend aan alle omgekomen joodse Nijmegenaren.

Het initiatief voor de realisatie van het namenmonument is genomen door het Bewonersplatform Centrum en Benedenstad die mede zorg hebben gedragen voor de financiering van de naamplaten. Het oorspronkelijke idee kwam van de op 25 juli 2012 overleden Albert de Jong, die actief deel uitmaakte van de joodse gemeenschap in Nijmegen.