De eerste Odd Talks, een samenwerking tussen Oddstream en het Nijmeegs Ontwerpers Platform, vindt plaats op 19 april 2015 om 20.00 uur in Galerie Bart op het Honigcomplex. Odd Talks is een gevarieerd programma bestaande uit een reeks 20×20 presentaties, lezingen en gesprekken waarin toonaangevende makers van technologische kunst aan het woord komen. Zo vertelt Bas de Vries van de Smeltkroes over de rol van technologie binnen de nieuwe maakindustrie.

Hoofdspreker van de eerste Odd Talks is Pauline van Dongen die wereldwijd faam kreeg met haar ‘Wearable Solar’ en 3D-geprinte kleding. Zij brengt mode en technologie samen in haar werk. Zo heeft ze bij ‘Wearable Solar’ flexibele zonnecellen in kleding geïntegreerd die in twee uur tijd zoveel energie kunnen opwekken om een telefoon op te laden.

Ook zijn filmmaker Freek Rossen en computerprogrammeur Pascal Cramer te gast, zij vertellen over de 360 graden virtual reality omgeving voor de Oculus Rift ‘The Odd World’ die zij de afgelopen maanden gemaakt hebben. De Oculus Rift is ook uit te proberen tijdens de avond. “De avond is bedoeld om te inspireren door relevante ontwikkelingen te laten zien waarin kunst en technologie elkaar raken. We laten niet alleen mensen aan het woord, maar er zijn ook demonstraties waardoor het een heel afwisselend programma is”, aldus Doeko Pinxt, oprichter van Oddstream.

In het onderdeel20x20 praten verschillende makers over hun werk. Zo vertelt Fullscreen uit Enschede onder meer over zijn spiegels van led-lichten. Omnipresent World of Whizkids uit Eindhoven laat in een presentatie zien hoe je door toepassing van technologie muziek kunt maken, zonder muziekinstrument . Tom Kortbeek van Kunstlab Arnhem vertelt over zijn samenwerkingsproject met Roos Meerman. Zij bekleden een muur met slimme stoffen, die geleiden en stroom doorlaten. Wanneer je de muur aanraakt hoor je muziek van het Gelders orkest, die je samen met anderen kan componeren. Dit werk is op festivals in Nederland en het buitenland te zien, zoals het In-visible festival in juni in Italië, waar Oddstream mede de kunstprogrammering doet.

Odd Talks wordt mede mogelijk gemaakt door het stimuleringsfonds voor de creatieve industrie, de gemeente Nijmegen en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zij onderschrijven het belang van de verdere inbedding van technologische kunst in de samenleving. De presentatie van de avond is in handen van Angela Verkuijlen. Tickets voor de Odd Talks kosten 8,5 euro en zijn via www.oddstream.nl te bestellen, daar is ook het volledige programma te vinden.