Op donderdag 23 april opent in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis de tentoonstelling ‘Rond Nijmegen bakken ze er al eeuwen wat van! Van ambachtelijke bedrijvigheid tot de allermodernste baksteenfabricage’. De expositie laat zien hoe zich de baksteenindustrie in ruim 2000 jaar ontwikkelde: van een ambachtelijk bedrijf in de tijd van de Romeinen tot een ultramoderne, kapitaalintensieve en duurzame procesindustrie vandaag de dag. De tentoonstelling duurt tot eind september in de Mariënburgkapel, het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving (STIENEO) nam het initiatief tot deze expositie. De stichting levert onder meer met deze tentoonstelling een bijdrage aan het Europees Jaar van het Industrieel en Technisch Erfgoed 2015. STIENEO zet de geschiedenis van de baksteenindustrie in Gelderland op de kaart onder de titel: Steengoed! Gebakken in Gelderland. Naast het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis zijn de Bastei in het Natuurmuseum te Nijmegen, Van Steen en Natuur in de Ooijpolder en Buitengoed De Panoven in Zevenaar partners in dit programma. ´Steengoed! Gebakken in Gelderland` biedt verder nog workshops, wandel- en fietsroutes, Waaltochten, fabrieksbezoeken, lunchlezingen, verhalentafels, etc. Let ook op de ‘steenweken’ van 23 tot 28 april en van 12 tot 18 augustus. In deze weken is er een extra concentratie van activiteiten zoals dagelijkse ritten met het zonnetreintje en demonstraties metselen en kwaliteitsbewaking.

Vanaf 12 juni 2015 maken de tentoonstelling en de activiteiten onderdeel uit van het festival `Gemaakt in Gelderland`. Dit festival eindigt op 20 september 2015. Tot die datum zal in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis de expositie ‘Rond Nijmegen bakken ze er al eeuwen wat van!’ te zien zijn.

LOGO 150 dpi printSTEENGOED!Gebakken in Gelderland

Openingstijden Huis van de Nijmeegse Geschiedenis: Dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Koopzondagen van 12.00 tot 17.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.