Op zaterdag 2 mei is er een lezing over Soundtrack van de bevrijding bij Dekker v.d. Vegt in de Marikenstraat. Anja Adriaans, Robert Keizer en Frank Jenniskens geven een voordracht met live muziek bij dit net verschenen boek.
Van 14.00 tot 15.00 uur, gratis entree. Wilt u het ons laten weten als u komt?
E: info@dekkervdvegt.nl, tel: 024 3020130

Zingen en flirten in de zomer van ‘45
Iedereen kent de foto’s van Nederlandse meisjes op Canadese tanks die zich langzaam een weg banen door de juichende menigte, de mensen vrolijk dansend op straat. Deze beelden van de bevrijding en de magische zomer van 1945, dit jaar 70 jaar geleden, staan in ons collectieve geheugen gegrift. Maar hoe klónk die bevrijding? Welke muziek werd er gespeeld, waar gingen de teksten over? En welke culturele betekenis had de bevrijdingsmuziek? Het boek Soundtrack van de bevrijding geeft een antwoord op deze vragen. Natuurlijk mag de muziek zelf niet ontbreken: de bijgevoegde cd bevat een unieke selectie van de bevrijdingsliedjes.

Soundtrack van de bevrijding brengt voor het eerst een unieke collectie bevrijdingsmuziek in kaart, sinds kort in het bezit van het Nationaal Bevrijdingmuseum 1944-1945 in Groesbeek. Duidelijk wordt hoe belangrijk muziek was bij het omgaan met de grote persoonlijke verliezen die mensen in de voorbije oorlogsjaren hadden geleden. Maar ook bij het herstel van de beschadigde nationale identiteit.

Frank Mehring (1970) is hoogleraar Amerikanistiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Anja Adriaans (Veghel, 1957) behaalde haar MA in American Studies aan Radboud Universiteit Nijmegen in 2010 (cum laude).
Zij is co- auteur in Mehring’s boek Soundtrack van de bevrijding.

Soundtrack van de bevrijding van Frank Mehring (ISBN 9789460042201, 160 pagina’s) is verkrijgbaar bij de boekhandel en kost €19,50.