Op vrijdag 10 april, organiseert Stichting Vox Humana een concert met het organistenduo Jan Hage en Marco den Toom in de St. Stevenskerk te Nijmegen. Op het programma staan werken van o.a. Reger, Reubke, Widor en Bédard. Het concert begint om 20.00 uur en de toegangsprijs bedraagt 15 euro voor mensen vanaf 12 jaar. Tot 12 jaar is de toegang gratis.

Op het befaamde König-orgel  met zijn Frans-Duitse inslag moet een programma met voornamelijk composities uit deze twee landen volledig tot zijn recht komen. De Utrechtse Domorganist Jan Hage toetst dit als eerste in zijn deel van het programma met de grootse en meeslepende Phantasie over het koraal: ‘Hallelujah! Gott zu loben’ van Max Reger. Tussen deze imposante compositie en de Sonate over Psalm 94 van Julius Reubke klinken twee koraalbewerkingen van Bach. ‘Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’ (BWV 662) en ‘Jesus Christus, unser Heiland’ (BWV 688) moeten voor een adempauze zorgen voordat het indrukwekkende muzikale schilderij over Psalm 94 van één van de weinige orgelleerlingen van Franz Liszt zich ontvouwt.

Na de pauze voelt Marco den Toom het Franse karakter van het orgel aan de tand. Het wervelende Allegro vivace uit Symfonie V van Widor is daar bij uitstek geschikt voor. De kleurschakeringen van het orgel komen uitgebreid aan bod in de verschillende variaties. Van drie werken op het programma schreef Den Toom zelf de transcripties: het ‘Transport d’amour’ van de Franse filmmaker en componist Michel Magne en Romance Poétique en Scherzando de concert uit Deux pìeces de salon van Widor. Den Toom besluit het concert met een Franse compositie uit Quebec: Variations sur: ‘Lasst uns erfreuen’ van Denis Bédard. Dat moet wel een verheugend slot zijn!
Jan Hage
Jan Hage (1964) volgde orgellessen bij Kees van Eersel en studeerde vervolgens en Theorie der Muziek aan het Utrechts Conservatorium, Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en Kerkmuziek aan het Nederlands Instituut voor de Kerkmuziek te Utrecht. Vervolgens studeerde hij orgel bij André Isoir. Hij rondde deze studie af met het behalen van de Prémier Prix ‘à l’unanimité du jury’. Hij won eerste prijzen tijdens concoursen te Leiden, Bolsward, Schaffhausen en Poitiers.

Jan Hage geeft vele concerten in binnen- en buitenland en maakt radio-, tv- en cd-opnames. Tevens is hij actief als continuo-speler en begeleider van solisten en koren. Hij is een warm pleitbezorger en veelgevraagd interpreet van hedendaagse orgelmuziek.
Als componist schreef hij werken voor orgel en ensembles zoals een Hooglied-cyclus voor zang en instrumenten, ‘Elis’ voor zang, blokfluit en klavecimbel, ‘Mis’ voor sopraan en orgel, ‘Walsjes’, ‘Psalmen’ en ‘Suske en Wiskesuite’ voor orgel.
In 2006 ontving hij de médaille d’argent van Société Académique Arts-Sciences-Lettres te Parijs vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur. Op 1 juni 2011 werd Jan benoemd als organist van de Dom te Utrecht.

Marco den Toom
Marco den Toom studeerde orgel aan het Utrechts Conservatorium en bij Herman van Vliet, Charles de Wolff, Klaas Jan Mulder en Jacques van Oortmerssen. Al snel na zijn vakopleiding bouwde hij een carrière op als zelfstandig musicus. Zijn musiceren kenmerkt zich door een eigenzinnige, maar vooral ook spontane aanpak. Naast zijn liefde voor het orgel – en zijn missie dit instrument te populariseren – heeft hij zich muzikaal weten te ontplooien tot een breed inzetbaar musicus.

Zijn dagelijks werk bestaat met name uit het componeren van christelijke liederen, het arrangeren en instrumenteren van bestaande muziek, het maken van opnamen voor radio, tv, cd en dvd, het begeleiden van koren en het verzorgen van orgelrecitals. Daarnaast is hij dirigent van de christelijke gemengde zangvereniging ‘Jubilate Deo’ uit Woudenberg.

Ook met het componeren van orgelmuziek heeft hij inmiddels zijn sporen verdiend. Zijn Koraalboek bij de Psalmen is hiervan het overtuigende bewijs. Dit oeuvre, maar ook al zijn andere werken worden uitgegeven bij zijn eigen bladmuziekuitgeverij, Con Passione.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.