In februari wordt de themamiddag van StAAD-Special gehouden op vrijdag 27 februari met als titel “Nijmegen in het rampjaar 1944”.

Rob Jaspers houdt deze middag een lezing met beeldmateriaal over Nijmegen in het rampjaar 1944. Het rampjaar dat tegelijk de weg naar de bevrijding bleek te zijn.

In september 1944 werd Nijmegen door de Amerikanen en Engelsen bevrijd. Maar dat ging niet vanzelf. De dagen en weken na de luchtlanding in Groesbeek waren voor zowel de geallieerden als de bevolking zwaar. De Duitsers verzetten zich hevig en er waren talloze huis-aan-huis gevechten.

Nijmegen vrij van de Duitse bezetter betekende niet het einde van de ellende. De duitsers bleven de stas zes maanden lang bestoken met bommen en granaten. Honderden Nijmegenaren kwamen om, honderden geallieerden sneuvelden en duizenden raakten gewond.
Het was de zoveelste pijnlijke periode voor Nijmegen in 1944.

Eerder dat jaar, namelijk op 22 februari, was de stad getroffen door een “vergissings”bombardement van onze Amerikaanse vrienden. Delen van het centrum werden verwoest. Ruim achtergrond burgers kwamen hierbij om.

Rob Jaspers is redacteur van de Gelderlander.
Hij werkte mee aan twee wandelroutes over de oorlog in Nijmegen. Een wandeling langs de brandhaarden van het bombardement en een wandeling langs de brandhaarden van de bevrijding.

De presentatie wordt gehouden op vrijdag 27 februari 2015 van 14.00-16.00 uur in de Grote Zaal van het vernieuwde Wijkcentrum Dukenburg, Meijhorst. De toegang is gratis ook voor niet-cursisten van StAAD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.