Schrijver en journalist Abdelkader Benali verzorgt op vrijdagavond 30 januari 2015 de achttiende Burgemeester Dales Lezing in het stadhuis van Nijmegen. Tijdens die avond wordt ook de Burgemeester Dales Prijs uitgereikt. Wie de prijs krijgt, wordt eind januari bekend gemaakt.

Lezing en prijs zijn genoemd naar voormalig minister van Binnenlandse Zaken en oud-burgemeester van Nijmegen Ien Dales (1931-1994). Zij maakte zich in die functies sterk voor anti-discriminatiemaatregelen en -wetgeving. De Stichting Burgemeester Dales Lezing en COC Nijmegen organiseren de bijeenkomst.

De lezing geeft prominenten uit de samenleving gelegenheid zich uit te laten over het non-discriminatiebeginsel, zoals dat is verwoord in artikel 1 van de Grondwet. De lezing werd eerder uitgesproken door onder andere Ed d’Hondt, Thom de Graaf, Anil Ramdas, Jan Pronk, Inez Weski, Afshin Ellian, Ed van Thijn, Rob Tielman, Alexander Pechtold, Lilianne Ploumen, Agnes Jongerius, Fatima Elatik, Atzo Nicolaï, Alex Brenninkmeijer en Femke Halsema.

De Burgemeester Dales Prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 500 euro. Hij is in het leven geroepen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van COC Nijmegen in 1996. Daarmee is het geen prijs die het etiket ‘homoprijs’ draagt. Dat blijkt uit de lijst van laureaten van de afgelopen jaren. De prijs is dan ook bedoeld ter ondersteuning van mensen en organisaties die zich belangeloos inzetten voor de emancipatie van minderheden, de gelijke behandeling van achtergestelde groepen of de bestrijding van discriminatie in de breedste zin van het woord.

Lezing en prijsuitreiking zijn vrij toegankelijk. De bijeenkomst begint om 20.00 uur met koffie en ontvangst in het stadhuis. De lezing start om 20.30 uur. Naast de lezing staan de uitreiking van de Dalesprijs en een optreden van zangeres, gitarist en liedjesschrijfster Lea op het programma. In 2004 won zij het Gelderse singer-songwriter festival. Haar debuutplaat Can I come by? werd lovend ontvangen door critici en publiek. Op dit moment werkt zij aan een nieuwe cd.

Om zeker te zijn van een plek is het verstandig om op tijd aanwezig te zijn. De avond eindigt rond 22.00 uur. Na afloop kan er nog nagepraat worden tijdens de borrel.

Zie voor alle informatie over lezing en prijs: www.daleslezing.nl

Over de spreker
Abdelkader Benali (1975) is schrijver en journalist. Hij werd geboren in Marokko, maar kwam op vierjarige leeftijd naar Rotterdam. Later verhuisde hij naar Amsterdam. Zijn debuutroman Bruiloft aan zee werd bekroond met de Geertjan Lubberhuizen Prijs voor het beste debuut en met de Prix de Meilleur Premier Roman Etranger (Frankrijk). Voor zijn roman De langverwachte (2003) ontving hij de Libris Literatuur Prijs. Zijn werk, dat internationaal wordt uitgegeven, werd in 2010 bekroond met de E. du Perronprijs. Benali schrijft behalve romans, gedichten en toneelstukken ook artikelen, recensies en opiniestukken voor het Algemeen Dagblad, de Groene Amsterdammer, Esquire, NRC, de Volkskrant en Vrij Nederland. Daarnaast presenteerde hij verschillende tv-programma’s zoals De schrijver en de stad, Het beloofde land en Benali Boekt. Onlangs publiceerde Benali een jeugdboek voor De Nieuwe Kerk en een kookboek Casa Benali.