Vanochtend zijn het nieuwe keerspoor in Wijchen en station Nijmegen Goffert officieel in gebruik genomen. Het keerspoor en het station zijn een grote aanwinst voor de inwoners van de regio en het bedrijfsleven in Nijmegen-Zuid. Voor het programma Stadsregiorail is het een laatste mijlpaal.

Dankzij de realisatie van het Wijchense keerspoor rijden met ingang van de nieuwe NS dienstregeling per 14 december in de brede spits vier Sprinters per uur tussen Wijchen en Nijmegen. Die frequentie gaat nog omhoog: eind 2016 rijden er op werkdagen vier sprinters per uur tussen Wijchen en Arnhem.

Het nieuwe station Nijmegen Goffert vormt het hart van een nieuw OV-knooppunt met overstap voor bus en (OV-)fiets. De realisatie van het spectaculair vormgegeven station draagt bij aan de ontsluiting en bereikbaarheid van bedrijventerreinen Winkelsteeg en de Novio Tech Campus. De stadsregio verwacht dat het aantal in- en uitstappers groeit naar 3.000 à 4.000 per dag. Zowel bij station Nijmegen Goffert als in Wijchen werken de gemeenten aan een volledige (her)inrichting van het stationsplein en de stationsomgeving.

Keerspoor Wijchen en station Nijmegen Goffert vormen het voorlopige eindstuk van Stadsregiorail. Eerder werden station Mook-Molenhoek (2009) en station Westervoort (2011) gerealiseerd. Om ruimte op het spoor te creëren voor minimaal 4 stoptreinen per uur wordt naast het keerspoor Wijchen gewerkt aan een derde spoor in Elst en spoorverdubbeling op het baanvak Zevenaar-Didam. Stadsregiorail omvat daarnaast uitbreiding van OV-Fiets en fietsvoorzieningen en uitbreiding van P+R locaties.

De verbetering van het spoor en de dienstregeling zijn het resultaat van een constructieve samenwerking tussen de betrokken partijen, te weten de gemeente Nijmegen, gemeente Wijchen, spoorbeheerder ProRail, vervoerder NS en opdrachtgever Stadsregio Arnhem Nijmegen. Burgemeester Verheijen opende vanmorgen het keerspoor in Wijchen, burgemeester Bruls verzorgde de openingshandeling van station Nijmegen Goffert. De opening van het station werd luister bijgezet door Slagwerkgroep Neerbosch-Oost met een speciaal voor de opening gecomponeerd werk. De slagwerkgroep was eerder aanwezig bij de opening van de nieuwe brug De Oversteek in Nijmegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.