De gemeenten Arnhem en Nijmegen mogen in 2017 het internationale fietscongres Velo-city organiseren. Dat maakte de European Cyclists’ Federation (ECF) vandaag bekend. Daarmee laten de gemeenten de steden Lissabon en Stockholm, overgebleven kanshebbers in de eindfase van de uitverkiezing, met nipte voorsprong achter zich.

Velo-city is het grootste fietscongres wereldwijd en trekt in Europa circa 1.500 deelnemers. Het vier dagen durende programma wordt elk jaar door een andere stad georganiseerd. Eens in de twee jaar vindt Velo-city plaats in een Europese stad. De andere jaren elders in de wereld. Bezoekers komen samen om de nieuwste innovaties op het gebied van fiets en -infrastructuur te bespreken, ideeën uit te wisselen en meer te leren over hoe je steden en regio’s fietsvriendelijk kunt inrichten. Volgend jaar is het congres in de Franse stad Nantes en in 2016 in Taipei.

Tijdens het internationale congres vertegenwoordigen Arnhem en Nijmegen Nederland, fietsland bij uitstek. Bedrijven en overheden in de regio maar ook de universiteiten hebben veel ervaring en kennis te delen met andere steden en regio’s op het gebied van fietsbeleid, toepassing, innovatie en productie.

Zo zijn de gemeenten Arnhem en Nijmegen samen met andere gemeenten en de provincie Gelderland bezig met het aanleggen van een snelfietsroutenetwerk: directe fietsverbindingen met zo min mogelijk obstakels en liefst voorrang voor fietsers. Fietsproducent Gazelle, die in 2017 125 jaar bestaat, is gevestigd in Dieren. En de regio loopt voorop met de ontwikkeling van fietsparkeervoorzieningen. Vorige week werd naast station Nijmegen Centraal een state of the art en 24/7 fietstransferium geopend voor 4.000 fietsen. Het nieuwe station Arnhem zal volgend jaar ruim 4.500 stallingsplaatsen bieden.

In de aanloop naar de uitverkiezing stelden de gemeenten Arnhem en Nijmegen, met steun van de Provincie Gelderland en de Stadsregio Arnhem Nijmegen een bidboek samen voor de ECF. Begin november bracht een delegatie van de ECF een meerdaags bezoek aan alle drie overblijvende kandidaten op de shortlist.

De conferentie vindt plaats van 13 tot 16 juni 2017 en het programma zal zich op tal van plaatsen in de regio afspelen. Behalve de conferentie zelf komt er een tentoonstelling waar bedrijven en organisaties op het gebied van de fiets zichzelf presenteren. In samenwerking met de Hogeschool Arnhem Nijmegen, Wageningen Universiteit en de Radboud Universiteit vindt een wetenschappelijk symposium plaats over de fiets in relatie tot duurzaamheid, mobiliteit, gezondheid en voeding. Ook komt er een uitgebreid activiteitenprogramma voor deelnemers en bewoners, zodat iedereen het evenement kan meebeleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.