Nijmegen – Op 21 oktober om 19:00 is de veelbesproken documentaire 5000 Roebel over homopropaganda in Rusland te zien in de Lindenbergzaal. Aansluitend aan de film is er een paneldiscussie met onder meer Kris van der Veen de regisseur van 5000 Roebel die wereldwijd het nieuws haalde met zijn arrestatie in Rusland.  De documentaire is te zien in het kader van het internationale studentencongres over mensenrechten dat in Nijmegen plaatsvindt van 20 tot en met 24 oktober. Er zijn tevens tickets bij de Lindenberg te koop voor geïnteresseerden.

In 2013 nam de Russische Doema een wet aan die de bespreking van homoseksualiteit in het openbaar strafbaar stelt, in het bijzonder door buitenlanders. Publiekelijk iemand van dezelfde sekse zoenen kost je 5000 Roebel. Voor de  Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender (LGBT) beweging in Rusland zijn de gevolgen gigantisch. Voor de documentaire ‘5000 Roebel’ bezocht Kris van der Veen Rusland om daar te horen wat de jonge LGBT beweging drijft om hun strijd te blijven strijden. Zijn reis eindigde in een inval door de politie en een beschuldiging van homopropaganda en haalde wereldwijd het nieuws. Van der Veen en zijn team kwamen met de schrik vrij. Russische jongeren leven dagelijks onder deze omstandigheden. ‘5000 Roebel’ laat hen aan het woord.

Na de documentaire zal met een panel besproken worden of en hoe lokale organisaties, andere landen en belangenorganisatie de mensenrechtensituatie in Rusland kunnen verbeteren. Er is ook de mogelijkheid om vragen te stellen. Het panel bestaat uit Kris van der Veen, Regisseur van ‘5000 Roebel’ en LGBT activist, Anna van der Vleuten, Universitair Hoofddocent Internationale Relaties (Radboud Universiteit), Joyce Hamilton, Bestuurslid ILGA Europe; beleidsmedewerker internationaal COC  en  Niels Spierings (gesprekleider), Universitair docent politieke en gendersociologie; LGBT activist.

Tickets a € 9,50 of met korting voor € 7,00  voor RU studenten en medewerkers; leden van DITO en COCzijn online verkrijgbaar via www.delindenberg.com of aan de kassa bij de Lindenberg. De documentaire is Russisch gesproken en Engels ondertiteld; het panelgesprek is in het Engels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.