Nijmegen – Vanmiddag werd in Nijmegen, onder toeziend oog van bijna 4.000 mensen, de Waalcrossing tijdens Operatie Market Garden nagespeeld. De beroemde ‘Waalcrossing’ vond 70 jaar geleden plaats bij Nijmegen. Het doel van de Waalcrossing was het innemen van de spoor- en verkeersbrug over de Waal. In 26 bootjes waagden de Geallieerden, waaronder de 82e Luchtlandingsdivisie van de Amerikanen, de gevaarlijke tocht naar de overkant, om vanaf daar de Waalbrug in te nemen. Bij de oversteek waren 260 man betrokken, waarvan ongeveer de helft sneuvelde of gewond raakte. Maar het doel, de inname van de brug, slaagde.

Vandaag werd hier dus bij stilgestaan. Onder grote belangstelling van het publiek speelde de Koninklijke Landmacht, in samenwerking met de huidige 82e Airborne divisie, de Waaloversteek na. Door de ‘special effects’ en de geluid bij de oversteek, was het een waar schouwspel voor het publiek, en bovendien realistisch.

Moffatt Burriss (94), een van de drie veteranen die vanmiddag aanwezig zouden zijn bij de Waaloversteek, en deze ook echt meemaakten, kwam te laat. Tot grote spijt van zowel hem als de organisatie, waren de bootjes al vertrokken. Derhalve mistte hij de oversteek, maar kreeg hij van het aanwezige publiek alle aandacht en het applaus dat hij verdient.

Ook de NOS was aanwezig bij de herdenking van de Waalcrossing. Hier zijn de beelden daarvan te zien.

Gisteren vond tevens de militaire parade met oude oorlogsvoertuigen plaats. Vanaf Veghel tot Nijmegen reden zo’n 350 voertuigen mee over de weg tussen de plaatsen die tijdens Operatie Market Garden het middelpunt waren van de Geallieerde bevrijdingsactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.