Met wie niet optimaal functioneert, móet wel iets mis zijn. En wie nog niet ziek is, is een ‘symptoomloze pre-patiënt’ die er goed aan doet om preventief aan de verbetering van zijn gezondheid te werken.

In haar nieuwste boek Betere mensen, over gezondheid als keuze en koopwaar (2014), laat wetenschapsfilosoof Trudy Dehue de schaduwkanten van onze fixatie op gezondheid en normaliteit zien. Na haar lezing gaat Dehue onder leiding van filosoof Jeroen Linssen van de Radboud Universiteit in gesprek met filosoof Marli Huijer.

Woensdag 29 oktober 2014 19.30 – 21.30 Collegezalencomplex Radboud Universiteit

 

Deelname: € 9,50 | medewerkers en Vrienden van de RU € 7,- | studenten gratis

www.ru.nl/sp/beteremensen

Het ideaal van de maakbare mens heeft een toenemend ongeduld met afwijkingen en verdriet als gevolg. Afwijkingen hebben meer en meer te kampen met een negatief imago: ze worden gezien als iets wat voorkomen of verholpen kan worden.

Afwijkend gedrag dat maatschappelijk geaccepteerd werd, wordt nu onder invloed van maatschappelijke en wetenschappelijke opvattingen als stoornis bestempeld. Een zeer onrustig kind is nu een ADHD’er die moet proberen zijn stoornis de baas te worden. Volgens Dehue is het feit dat iets een stoornis heet, het gevolg van een besluit, niet van een waardenvrije wetenschappelijke ontdekking.

 

‘We hebben geen betere mensen nodig, maar een diversiteit aan mensen’, dat benadrukte de 19e-eeuwse filosoof John Stuart Mill al. Dat inzicht moeten we in ons achterhoofd houden wanneer we met man en macht proberen onze afwijkingen de baas te worden stelt Dehue.

Trudy Dehue is filosoof en psycholoog. Zij is hoogleraar Wetenschapstheorie en wetenschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Eerder publiceerde zij De depressie-epidemie, over de plicht het lot in eigen hand te nemenwaarmee(2008), dat veel stof deed opwaaien in het maatschappelijk debat en dat werd onderscheiden met de Eureka Boekenprijs 2009.

Marli Huijer is medicusen filosoof. Zij is hoogleraar Filosofie van Cultuur, Politiek en Religie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Begin dit jaar gaf Huijer een lezing bij het Soeterbeeck Programma over Discipline, overleven in overvloed (2013), waarin zij het belang van zelfdisciplinering benadrukte. Vrijheid bestaat bij de gratie van begrenzing, en alleen als we onszelf begrenzen worden we echt vrij om te doen wat we willen.

 

Jeroen Linssen is universitair docent Praktische filosofie aan de Radboud Universiteit.

Dit is een programma van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.