Aan de vooravond van de herdenking 70 jaar Market Garden doen archeologen van de Gemeente Nijmegen onderzoek naar een communicatiepost aan de Lentse zijde van de Waal. Het lijkt te gaan om een van oorsprong Duitse positie, die in september 1944 is gebruikt door de Amerikanen, nadat zij erin waren geslaagd om de Waal over te steken. Latere troepen die vanaf de Waalbrug  door de uiterwaarden richting Oosterhout zijn getrokken, zouden hier een tijdelijke (communicatie)post ingericht hebben. Eerder zijn al her en der in het gebied draadspoelen aangetroffen, waarvan draden naar de post toelopen. Van de post zelf is al een geïmproviseerd kacheltje en een vloer gevonden. Deze week wordt de communicatiepost verder onderzocht.

Dit jaar is het 25 jaar geleden dat Bureau Archeologie en Monumenten van de gemeente Nijmegen begon met archeologisch onderzoek. In eerste instantie was de aandacht vooral gericht op het prehistorische, Romeinse en middeleeuwse verleden van de stad. Eind jaren ’90 kwam ook de archeologie van de Tweede Wereldoorlog langzaam maar zeker in beeld. Sinds die tijd zijn tijdens de opgravingen vele duizenden voorwerpen verzameld uit de jaren 1939-1945. Achter al deze voorwerpen en hun vindplaatsen zitten verhalen verborgen. In het jaar dat Nijmegen 70 jaar bevrijd is, zijn de verhalen achter deze voorwerpen voor het eerst gebundeld in een boek: ‘Kleine verhalen. Archeologie van de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen en Omstreken’, onder redactie van Harry van Enckevort  (ISBN 1873-829X, verkrijgbaar via de boekhandel en www.spa-uitgevers.nl).

In dit door de gemeente Nijmegen uitgegeven boek wordt niet alleen aandacht geschonken aan de achtergrond van typische militaire zaken als bunkers, aspergeversterkingen, stellingen, helmen, wapens, bomkraters, etc. Er worden ook verhalen verteld bij  een verbrande naaimachine, gedeukt vaatwerk en deels gesmolten geld dat door vluchtende Nijmegenaren tijdens de chaotische bevrijdingsdagen van september 1944 achter gelaten moest worden in brandende huizen en scholen.

Komend weekend wordt in Nijmegen uitgebreid stilgestaan bij 70 jaar Market Garden. Op zaterdagochtend 11.00 uur vindt op de Oosterhoutsedijk de officiële herdenking van plaats van de Waalcrossing. Zondag is er tussen 12.00 en 18.00 uur een groot publieksevenement in en rondom de Vasim met als hoogtepunt het naspelen van de Waalcrossing door de Koninklijke Landmacht en de Amerikaanse 82nd Airborne Division.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.