In de week voorafgaand aan de herdenkingen van 70 jaar Market Garden verschijnt het nieuwste boek van historicus Joost Rosendaal over de bevrijding van Zuidoost-Nederland. Het fotoboek De bevrijding in beeld laat voor het eerst zien hoezeer de afzonderlijke gevechten in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg met elkaar samenhingen en slechts één doel hadden: het oversteken van de Rijn om het vitale industriegebied rond de Ruhr te veroveren en Duitsland op de knieën te dwingen. De bevrijding van Nederland was voor de geallieerden bijzaak. Joost Rosendaal belicht de gevolgen voor militairen én inwoners van het gebied in woord en beeld.

 

Van Neerpelt tot Wesel, 1944-1945

De opmars van geallieerde leger startte in het Belgische Neerpelt. Britse en Amerikaanse Luchtlandingstroepen moesten het vervolg van de route door Zuidoost-Nederland veilig stellen. Het grondoffensief liep vast bij Nijmegen en ondanks een volhardende strijd rond Arnhem ging de Rijnbrug verloren. In de volgende maanden werden nieuwe plannen gesmeed om door te dringen tot het hart van Duitsland. Een Canadees-Brits leger viel in februari 1945 vanuit het Rijk van Nijmegen het Duitse Rijnland binnen en kon pas op 24 maart de Rijn oversteken, nu bij Wesel.

                                                                                

Fotoboek met iconisch beeldmateriaal

De bevrijding in beeld is een fotoboek voor iedereen met interesse in deze belangrijke fase van de Tweede Wereldoorlog en de Nederlandse geschiedenis. Het verbindt voor het eerst de talloze verhalen over de bevrijding van Zuidoost-Nederland én het Rijnland tot één samenhangende geschiedenis, ondersteund met overzichtskaarten en verrijkt met sprekende foto’s van hoge kwaliteit. Veel foto’s zijn afkomstig uit bijzondere collecties zoals het Imperial War Museum in Londen en worden voor het eerst gepubliceerd.

 

Over de auteur

Joost Rosendaal studeerde geschiedenis in Nijmegen en Parijs. Hij is als universitair docent politieke cultuurgeschiedenis verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Bij Vantilt verschenen eerder onder andere Bataven! Nederlandse vluchtelingen in Frankrijk, 1787-1795, Tot Nut van Nederland, Uit de plooi en Nijmegen ’44.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.