Deze week legde de Nijmeegse wethouder Bert Velthuis samen met zelfbouwers Rosa en Myrthe de eerste steen van de eerste 26 betaalbare zelfbouwwoningen in Plantjevlag/Vossenpels. IkbouwbetaalbaarNijmegen (IbbN) is een zelfbouwproduct, waarbij de gemeente Nijmegen starters een extra financiële regeling verstrekt. Zelfbouw wordt zo mogelijk voor een bredere doelgroep.

De zelfbouwers hoeven niet alles zelf te doen. Het IbbN-bouwboek biedt tal van bouwplannen met een vaste prijs die kunnen worden gekozen. De ontwerpen bieden nog alle vrijheid voor persoonlijke woonwensen. Bijkomend aspect is dat regionale bouwers en architecten ook betrokken zijn. Van de 26 woningen zijn 16 ontwerpen gekozen van regionale partijen. De zelfbouwers krijgen subsidie voor een bouwbegeleider die de technische begeleiding van het proces verzorgt en hen helpt de juiste keuzes te maken. Het mooie aan samen bouwen is naast een kostenvoordeel dat er al saamhorigheid en een goed sfeer heerst voor je er woont. De zelfbouwers hopen begin volgend jaar hun intrek te doen in hun nieuwe huis.

Nu blijkt dat de belangstelling voor betaalbaar zelf bouwen enorm is, ontstaan diverse initiatieven om in collectief particulier opdrachtgeverschap samen te bouwen. Het nieuwe college moedigt het aan om wonen betaalbaar te maken. Ook elders in de Waalsprong wordt gekeken naar inpassing van betaalbaar bouwen. Een nieuw tijdperk is ingeluid. Iedereen kan zelf bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.