Stichting Valkhofkwartier en Landschapsarchitect Paul Roncken geven samen vorm aan een Artist-in-residenceperiode in het Besiendershuis. Ze willen reuring in het gebied. Het Valkhofkwartier als trekker voor de stad. Op 6 juni geven ze een eindpresentatie met een symposium in Museum Het Valkhof.

 

In de Stichting Valkhofkwartier, hebben parken, musea, podia en ondernemers rond het Valkhofpark, Kelfkensbos en het Hunnerpark zich verenigd. Hun doel is om de toekomst in eigen handen te kunnen nemen.

Aan Paul Roncken, landschapsarchitect en assistent professor aan de Wageningen Universiteit, is gevraagd om vrij te verkennen waar het enthousiasme te vinden is, om van het Valkhofkwartier een aanleiding te maken om Nijmegen te bezoeken; vanaf het water, vanaf de kade, vanaf de winkelstraten of vanachter zoekmachines op internet.

 

Nieuwe trappen?
Met 35 tweedejaars studenten landschapsarchitectuur van de Wageningen Universiteit is al twee maanden gewerkt aan het verkennen van de ruimtelijke kwaliteiten van het Valkhofkwartier. Het resultaat bevat onder andere maquettes van spectaculaire nieuwe trappen en fijnzinnige tot radicaal nieuw getekende stadslandschappen. Wat kan er nog in deze tijd? Welke ontwerpverkenningen raken de kern van de samenhang tussen Nijmegen en haar groene en historisch zo beladen plekken? Volgens de studenten is er altijd een ingreep nodig om het Valkhofkwartier een vanzelfsprekend deel van Nijmegen te laten worden. Het is nu weliswaar een gekoesterde plek in het hart, maar toch vooral als een kist op zolder die het dagelijks leven niet tot weinig beïnvloedt.

 

Nu dat er een nieuwe verbinding is gemaakt, via een opvallend elegante brug naar de Ooijpolder, lijkt er ineens een publieke snaar geraakt om dit deel van Nijmegen grondiger te verkennen. Zal de kade hierdoor eindelijk een waardigheid krijgen? Zal de tocht van benedenstad naar bovenstad hierdoor een parkachtige uitstraling kunnen krijgen? Welke festivals of kleinschalige evenementen kunnen we in de toekomst nog verwachten? Zal de natuurbeleving beter samenvloeien met stadse ontwikkelingen? Vinden Nijmegenaren zingeving en energie in dit deel van de stad?

 

Tijdens de residentie worden er zes salonmiddagen gehouden met kunstenaars, ondernemers, politici en prominenten, waar de plannen van de studenten worden bekeken en besproken. De resultaten worden in een openbaar symposium bekend gemaakt op vrijdag 6 juni 2014 in Museum Het Valkhof.

 

Op 1 en 8 juni is het Besiendershuis (Steenstraat 26), dat tijdelijk als atelier is ingericht, voor publiek geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Ook krijgen bezoekers van het Besiendershuis op deze twee dagen een wandelroute door het Valkhofkwartier plus arrangement aangeboden. Gastenschip Opoe Sientje, Museum de Stratemakerstoren en Museum Het Valkhof bieden daarbij kortingen.

 

Met het Artist In Residencep Besiendershuis biedt de gemeente Nijmegen jaarlijks aan een viertal Nijmeegse organisaties de mogelijkheid een bijzondere gast uit te nodigen om mee samen te werken.

 

Meer informatie: www.airbesiendershuis.nl