NIJMEGEN – De betaalbaarheid van sociale huurwoningen staat onder druk. Vooral in grote en middelgrote steden bestaat het risico dat steeds meer huurders hun woning niet meer kunnen betalen. Dat blijkt uit onderzoek van De Corporatiestrateeg.

Gemeenten met een top 10 notering moeten snel actie ondernemen. “Alleen door huurwoningen optimaal toe te wijzen aan lage inkomensgroepen en meer goedkope huurwoningen beschikbaar te stellen kunnen de risico’s worden beperkt” stelt onderzoeker Ritske Dankert. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor woningcorporaties.

De top 10 van gemeenten met de hoogste risico’s op betaalbaarheidsproblemen ziet er als volgt uit:
Den Haag
Zandvoort
Roermond
Enschede
Nijmegen
Heerlen
Rotterdam
Kerkrade
Hilversum
Lelystad

Woningcorporaties maken zich al langer zorgen over de betaalbaarheid. Door hogere lasten voelen corporaties zich gedwongen de huren te verhogen. Huurders komen zo financieel in de knel. Een oplossing is volgens De Corporatiestrateeg om de huren beter af te stemmen op de inkomens van de bewoners. Mensen met een hoger inkomen gaan dan meer betalen dan huishoudens met een lager inkomen.

Bij het bepalen van de risico’s is gekeken naar de aanwezigheid van goedkope en betaalbare huurwoningen in de gemeente. Het aantal huishoudens met een laag inkomen is ook in het onderzoek meegewogen.

Om de betaalbaarheidsproblemen verder in kaart te brengen is meer onderzoek nodig. Dankert: “Wij hebben nu een QuickScan gemaakt voor alle gemeenten. Gemeentelijk beleid is het onderzoek echter niet meegenomen. Ook hebben we nog niet gekeken naar verhuiswensen. Verder kunnen er specifieke groepen zijn zoals studenten en ouderen die een speciale aanpak vragen.”

One thought on “Onderzoek: vooral steden lopen risico met onbetaalbare huurwoningen”
  1. scientific upgrade on the way to verizon wireless Fios hdtv has recently given each RCA cordless earpiece unproductive. will i make use of an RCA y adapter coming from STB to touch base audio to the tv screen along with the the wireless headphone transmitter? on the net is applying half conductor coming from STB as well as,while audio the red/white RCA attaches connected to the same. now the plugs would undoubtedly hop on the white and red RCA jacks on the STB and bust attaches two white and two red RCA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.