N.E.C. verliest van Cambuur: 2 – 1

N.E.C. heeft de belangrijke wedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden zaterdagavond verloren. Na een ruststand van 1-1 stond er na negentig minuten de stand van 2-1 op het scorebord.

FotoN.E.C. startte tegen Cambuur Leeuwarden met het nieuwe verdedigingsduo Victor Pálsson en Tobias HaitzRens van Eijdenwas ziek afwezig, Michel Breuer en Pavel Čmovš begonnen op de bank. Ook Michael Higdon zag het de aftrap van de zijkant, hij werd om tactische redenen vervangen doorAlireza Jahanbakhsh. Anton Janssen gundeHans Mulder zijn debuut op het vrije plekje op het middenveld. Bij Cambuur twee oude bekenden, Bart van Brakel en Dwight Lodeweges. De middenvelder genoot zijn opleiding bij N.E.C. en maakte zijn debuut bij de Friezen, de trainer stond in het verleden ook in Nijmegen onder contract.

Kansen
Trainer Janssen gaf voor de wedstrijd aan te verwachten dat Cambuur het overwicht in de wedstrijd zou hebben. Zo geschiedde ook, want al na enkele minuten moest Kalle Johnsson ingrijpen op een schot van Ritzmaier. De Zweedse goalie zou zich in de rest van de eerste helft nog vaker onderscheiden, want ook Hemmen en later eveneens weer Ritzmaier troffen hem als sta-in-de-weg. Lukoki lukte het wel om een schot de keeper te passeren, maar Pálsson redde heldhaftig met zijn hoofd op de doellijn.

Twee goals
Ondanks de goede reflexen van Johnsson was het na een half uur spelen toch raak. De voorsprong van Cambuur kon niet uitblijven en het was El Makrini die het overwicht beloonde met een kopgoal uit een hoekschop. N.E.C. dreigde in de minuten die volgden overlopen te worden, maar zag zich aan de andere kant gered worden door Kevin Conboy. De Deen kopte een voorzet van Ryan Koolwijk na een afgeslagen hoekschop vakkundig in de lange hoek. Tegen de verhoudingen in kwam N.E.C. daardoor langszij en dat zorgde voor meer rust in de Nijmeegse ploeg. Voor rust kwam het niet meer in gevaar en zocht daarom met een gelijke stand de kleedkamer op.

Tweede helft
In het eerste kwartier na rust lag het initiatief bij N.E.C. De ploeg kwam scherp uit pauze en kwam zelfs bijna op voorsprong. Weer was het Conboy met een inzet uit een voorzet, maar nu kon doelman Zeinstra nog net redding brengen. In de open wedstrijd die volgde, probeerde beide ploegen aanvallend druk te zetten, maar strandden veel aanvallen voor een kans echt gevaarlijk werd.

Twintig minuten voor tijd kwam Cambuur uit het niets weer op voorsprong. Na makkelijk balverlies op het middenveld kwam de bal bij Ritzmaier, die van grote afstand uithaalde. De bal leek een prooi te gaan worden voor Johnsson, ware het niet dat Haitz het schot ongelukkig van richting veranderde en daarmee zijn teamgenoot op doel volstrekt kansloos liet. De 2-1 was voor Janssen aanleiding om va-banque te spelen met Higdon erbij in de spits. Toch was het niet N.E.C., maar Cambuur dat meer aanspraak maakte op een extra doelpunt. Zo moest Johnsson weergaloos redden op een lob van doelpuntenmaker Ritzmaier en moest hij ook optreden bij inzetten van Brands en Lukoki.

Ook in de slotminuten kwam N.E.C. niet meer in de buurt van de gelijkmaker. Alleen debutant Mulder kreeg een goede mogelijkheid, maar zijn volley ging ruim over. N.E.C. zakt door de nederlaag voorlopig weer naar de laatste plaats en het ziet het gat met de veilige vijftiende positie groeien naar vijf punten. Iedere wedstrijd lijkt nu belangrijk te worden, want de punten zullen de komende tijd gepakt moeten gaan worden. Eerste kans daarop is volgende week, als AZ op zondag om 16.30 uur op bezoek komt in Nijmegen.

Door: Roel Klein.