Zondag 17 november, 15.30 uur, is er een literaire middag met Miriam Guensberg in de Nijmeegse Synagoge ter ere van haar nieuwe boek Poolse tranen.

Als de kleine Tanek in het vooroorlogse Polen vriendschap sluit met zijn buurjongen, weet hij niet welk wreed lot hen later zal verbinden. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog voegt hij zich als arts bij de Eerste Poolse Pantserdivisie. Een bloedige strijd brengt hem uiteindelijk in Nederland. Over zijn trauma’s, zijn liefdes én de geheimen van zijn verleden praat hij zelden. Pas als zijn jonge beschermeling het slachtoffer van een crimineel wordt en hij – inmiddels hoogbejaard – tot actie overgaat, volgt er een kettingreactie waarbij zijn schrijnende geschiedenis zich langzaam openbaart.

Poolse tranen is een spannende en ontroerende vertelling waarin het lot van de strijders van de Eerste Poolse Pantserdivisie zodanig belicht wordt dat hun verzwegen geschiedenis tot leven komt: zij, die met inzet van hun eigen leven hebben meegeholpen Nederland te bevrijden, konden na die bevrijding niet terug naar hun eigen vaderland, anders zouden ze alsnog als deserteurs vermoord worden in het communistische Polen. Al heeft Guensberg zich laten inspireren door de geschiedenis van haar Pools-Joodse vader, de plot van haar roman vindt zijn overtuigingskracht in het nu. Het is een ode aan een bezield man.

Miriam Guensberg (1950) deed de Bibliotheek en Documentatie Academie om dicht bij de literatuur te zijn. Daarna studeerde ze filosofie en literatuurwetenschappen aan de Radboud Universiteit. In 1989 debuteerde ze met de roman Foto Jozef. Poolse tranen is genomineerd voor de WIZO (Women’s International Zionist Organization for an Improved Israeli Society) Literatuurprijs 2014, 10 november worden de andere genomineerden bekendgemaakt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.